Bussen RET en EBS

Alle bussen en trams krijgen schermen bij bestuurder

Foto: Inge

Alle stads- en streekbussen en trams worden komende tijd uitgerust met spatschermen bij het bestuurdersgedeelte. Het gebruik hiervan minimaliseert de directe overdracht van druppels, is de conclusie van TNO. Dat betekent dat bestuurders zonder de hele dag een mondkapje te hoeven dragen voldoende afstand kunnen houden tot reizigers die voorin instappen, meldt branchevereniging OV-NL.

Het plaatsen van schermen is niet de enige extra maatregel die wordt getroffen. Alle deuren gaan iedere halte gelijktijdig open zodat de voertuigen met buitenlucht worden geventileerd. Ook wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd zoals ‘voor corona’ al gebruikelijk was: via de voordeur instappen en via de achterdeur weer naar buiten. TNO raadt daarnaast aan om de eerste rij stoelen achter de chauffeur leeg te houden en de afschermingen regelmatig te desinfecteren ter voorkoming van indirecte overdracht van het coronavirus via aanrakingen.

Zwartrijders

“We zijn blij dat het plaatsen van schermen bij de buschauffeur en trambestuurder, in combinatie met het weer openen van alle deuren, de kans op blootstelling aan mogelijke virusdeeltjes zelfs zal verkleinen in vergelijking met de huidige situatie met de gesloten voordeur”, aldus Pedro Peters, voorzitter van OV-NL. Ook reizigers kunnen volgens hem nu beter afstand houden tot anderen.

De spatschermen moeten ook het toegenomen aantal zwartrijders tegengaan. Zodra een voertuig is voorzien van een spatscherm kunnen reizigers namelijk niet meer via de achterdeur instappen. Dat biedt weer de mogelijkheid om weer vervoersbewijzen te controleren. Het aantal zwartrijders in de bus nam fors toe sinds de voordeur dichtbleef vanwege het coronavirus. Dit aantal ligt normaal op 1 tot 2 procent, de afgelopen maanden betaalde volgens OV-NL gemiddeld 20 procent niet voor een vervoersbewijs.

Veiligheidseisen

De eerste voertuigen met spatschermen zullen begin september gaan rijden. Het streven is om de installatie in alle bussen en trams een maand later te hebben afgerond. Er kan snel worden begonnen met het plaatsen, omdat RDW vorige maand al tijdelijk de goedkeuringsplicht van de afschermingen afschafte. Daardoor hoeft niet elke bus meer individueel te worden gekeurd. Er moet wel worden voldaan aan bepaalde veiligheidseisen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Het advies van TNO heeft geen betrekking op buurtbussen. Hiervoor is volgens OV-NL aanvullend onderzoek nodig. Een beperkt aantal buurtbussen rijdt al met spatschermen, maar in veel concessies staan de kleinere voertuigen al maandenlang stil.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Alle bussen en trams krijgen schermen bij bestuurder”

kees boer|11.08.20|22:39

Dit kan eindelijk het zwart rijden tegengaan gezien er ook incidenteel passagiers zijn die in de gelegenheid worden gesteld om een kaartje te kunnen kopen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.