RET logo (Jan Kok)

RET haalt buurtbussen alsnog van de weg

RET rijdt voorlopig niet meer met buurtbussen, STOPenGO-bussen en andere kleine bussen. De Rotterdamse stadsvervoerder heeft de voertuigen sinds maandagmiddag uit voorzorg van de weg gehaald. Aanleiding voor het besluit is het TNO-onderzoek naar mogelijke verspreiding van het coronavirus in het stads- en streekvervoer.

De buurtbussen van RET bleven niet op stal toen het openbaar vervoer weer werd opgestart, terwijl diverse andere vervoerders ze wel van de weg hielden. De RET-voertuigen werden twee maanden geleden uitgerust met een afscherming bij het bestuurdersgedeelte, waarmee chauffeurs volgens de vervoerder ‘goed afgeschermd’ zaten. Daarnaast geldt ook in de kleine bussen de mondkapjesplicht voor reizigers. “Uit het TNO-onderzoek komt echter naar voren dat er, om te bepalen of hiermee afdoende bescherming wordt geboden, voor buurtbussen aanvullend onderzoek nodig is”, aldus RET.

Zekere voor het onzekere genomen

Het besluit volgt een week nadat de onderzoeksresultaten van het kennisinstituut openbaar zijn gemaakt. Dat de buurtbussen daarop niet direct van de weg zijn gehaald, komt volgens een woordvoerder omdat eerst overleg is gevoerd met branchevereniging OV-NL. RET besloot daarop in afwachting van aanvullend onderzoek het zekere voor het onzekere te nemen. De vervoerder benadrukt dat er voor zover bekend geen coronabesmetting heeft plaatsgevonden in de bussen.

TNO bevestigde dat een spatscherm directe druppeloverdracht minimaliseert tussen passagier en bestuurder. Desondanks bestaan voor buurtbussen nog twijfels over de risico’s op mogelijke verspreiding van aerosolen (kleine zwevende virusdeeltjes), omdat ventilatiesystemen in deze voertuigen vaak lucht recirculeren. Daarom wordt nu in opdracht van brancheorganisatie OV-NL gekeken naar benodigde extra maatregelen voor natuurlijke ventilatie. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek zal zijn afgerond.

Lees ook:

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.