Bus Arriva op N207 (Foto: provincie Noord-Holland)

Noord-Holland test voorrang voor bussen bij verkeerslichten

De provincie Noord-Holland begint een test waarbij bussen prioriteit krijgen bij de verkeerslichten, zelfs wanneer die een andere route rijden. Tot nu toe kregen deze alleen voorrang zolang de voertuigen een vaste route reden. Bij wegwerkzaamheden, evenementen of in het geval van een incident was dat niet mogelijk zonder updates of wijzigingen in het verkeerslicht of de boordcomputer.

Dat verandert door deze innovatie. De provincie Noord-Holland zegt als eerste in Nederland de techniek te testen die prioriteit geeft bij verkeerslichten via het mobiele netwerk. Een groot voordeel is dus dat de bussen ook voorrang krijgen als ze om moeten rijden. Bovendien wordt hierdoor informatie teruggegeven aan de chauffeur. Hij krijgt te horen hoe lang het nog duurt voordat een licht op groen springt en advies over de beste snelheid. Het is beter voor het milieu, voor de reiziger en voor de veiligheid wanneer een bestuurder zo min mogelijk hoeft te remmen.

Slimme verkeerslichten

Voor het experiment zijn 25 bussen van Arriva, die op de provinciale weg N207 bij Nieuw-Vennep rijden, uitgerust met de nieuwe techniek. Op dit stuk weg zijn eerder dit jaar slimme verkeerslichten geplaatst die het verkeer kunnen zien aankomen, herkennen én dus voorrang kunnen verlenen aan bepaalde vervoersmiddelen. Door de innovatie van de techniek zal voortaan de verwerking van de data, de beveiliging en de prioriteitsaanvraag in de cloud plaatsvinden en hoeven de bussen niet meer volgens een vooraf geprogrammeerde route te rijden.

Noord-Holland experiment al regelmatig met maatregelen op het gebied van Smart Mobilty met het doel om slim, schoon en veilig reizen mogelijk te maken. Deze pilot is onderdeel van het partnership Talking Traffic en wordt uitgevoerd met vervoerder Arriva en Be-mobile. De provincie Noord-Brabant is ook nieuwsgierig hoe de chauffeurs die ermee moeten werken de innovatie ervaren. In het najaar worden de resultaten verwacht en bij een positieve uitkomst, wordt gekeken naar een invoering in heel Nederland.

Lees ook:

‘OV-voorrang hindert doorstroming, maar vermindert drukte op de weg’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Noord-Holland test voorrang voor bussen bij verkeerslichten”

Camille Kreemers|26.08.20|15:30

Ligt Nieuw-Vennep in Noord Holland?

André Koelewijn|26.08.20|19:23

@Camille Kreemers: jazeker, net als de rest van de Haarlemmerpolder

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Noord-Holland test voorrang voor bussen bij verkeerslichten | OVPro.nl
Bus Arriva op N207 (Foto: provincie Noord-Holland)

Noord-Holland test voorrang voor bussen bij verkeerslichten

De provincie Noord-Holland begint een test waarbij bussen prioriteit krijgen bij de verkeerslichten, zelfs wanneer die een andere route rijden. Tot nu toe kregen deze alleen voorrang zolang de voertuigen een vaste route reden. Bij wegwerkzaamheden, evenementen of in het geval van een incident was dat niet mogelijk zonder updates of wijzigingen in het verkeerslicht of de boordcomputer.

Dat verandert door deze innovatie. De provincie Noord-Holland zegt als eerste in Nederland de techniek te testen die prioriteit geeft bij verkeerslichten via het mobiele netwerk. Een groot voordeel is dus dat de bussen ook voorrang krijgen als ze om moeten rijden. Bovendien wordt hierdoor informatie teruggegeven aan de chauffeur. Hij krijgt te horen hoe lang het nog duurt voordat een licht op groen springt en advies over de beste snelheid. Het is beter voor het milieu, voor de reiziger en voor de veiligheid wanneer een bestuurder zo min mogelijk hoeft te remmen.

Slimme verkeerslichten

Voor het experiment zijn 25 bussen van Arriva, die op de provinciale weg N207 bij Nieuw-Vennep rijden, uitgerust met de nieuwe techniek. Op dit stuk weg zijn eerder dit jaar slimme verkeerslichten geplaatst die het verkeer kunnen zien aankomen, herkennen én dus voorrang kunnen verlenen aan bepaalde vervoersmiddelen. Door de innovatie van de techniek zal voortaan de verwerking van de data, de beveiliging en de prioriteitsaanvraag in de cloud plaatsvinden en hoeven de bussen niet meer volgens een vooraf geprogrammeerde route te rijden.

Noord-Holland experiment al regelmatig met maatregelen op het gebied van Smart Mobilty met het doel om slim, schoon en veilig reizen mogelijk te maken. Deze pilot is onderdeel van het partnership Talking Traffic en wordt uitgevoerd met vervoerder Arriva en Be-mobile. De provincie Noord-Brabant is ook nieuwsgierig hoe de chauffeurs die ermee moeten werken de innovatie ervaren. In het najaar worden de resultaten verwacht en bij een positieve uitkomst, wordt gekeken naar een invoering in heel Nederland.

Lees ook:

‘OV-voorrang hindert doorstroming, maar vermindert drukte op de weg’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Noord-Holland test voorrang voor bussen bij verkeerslichten”

Camille Kreemers|26.08.20|15:30

Ligt Nieuw-Vennep in Noord Holland?

André Koelewijn|26.08.20|19:23

@Camille Kreemers: jazeker, net als de rest van de Haarlemmerpolder

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.