Bus in Groningen

Klachten in Groningen over trillingen door elektrische bussen

Foto Jan Pieter

De gemeente Groningen doet onderzoek naar overlast door trillingen langs drukke buslijnen. Omwonenden ervaren hinder sinds er met gelede elektrische bussen wordt gereden. De trillingen ontstaan omdat de voertuigen door het gewicht van de accu’s veel zwaarder zijn dan hun voorgangers, zegt projectmanager Herman Lubbers tegen Dagblad van het Noorden.

De harmonicabussen zijn volgens de gemeente zonder passagiers 4.000 tot 5.000 kilo zwaarder dan de oude bussen waarmee werd gereden. In combinatie met de elektrische aandrijving – waardoor de voertuigen sneller kunnen optrekken – en een andere verdeling van het gewicht zorgt dat voor een nieuw ‘krachtenveld’. De trillingen doen zich vooral voor in bochten en bij oneffenheden op de weg, zoals een kuil, putdeksel of slecht wegdek.

Meer oorzaken

Hoewel de klachten pas kwamen na de ingebruikname van de elektrische bussen, ligt het volgens Lubbers niet alleen aan de bussen. Ook de staat van onderhoud van de weg en belasting door andere voertuigen speelt een rol. Bovendien rijden de voertuigen een nieuwe route en veroorzaakten oude bussen ook overlast. “Maar de krachtenverdeling en de aandrijving is wel anders. We onderzoeken hoe we dat precies kunnen meten.”

Er worden in elk geval alvast meer ondergrondse anti-trillingsschermen langs de weg geplaatst. Op andere plekken in de stad verdwenen klachten over trillingen dankzij de piepschuim platen van 15 tot 30 centimeter dik. Daarnaast wil Groningen het wegdek zo vlak mogelijk maken en worden chauffeurs aangespoord minder snel op te trekken. Mogelijk is het uiteindelijk nodig dat de maximumsnelheid omlaag gaat om overlast en schade aan huizen tegen te gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Klachten in Groningen over trillingen door elektrische bussen”

Pat Rick|11.09.20|13:16

Men zou de zware electrische bussen in Groningen die trillingen veroorzaken hier door waterstofbussen kunnen vervangen. Wat de waterstofeconomie in het noorden kan ondersteunen. Laten er snel meer waterstoffabrieken en windparken (Gemini -3, -4, -5 etc) komen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.