Bus van De Lijn

De Lijn schrijft aanbesteding 970 elektrische bussen opnieuw uit

Bron: inge

De Vlaamse vervoerder De Lijn heeft begin juli een aanbesteding voor de levering van 970 elektrische bussen stopgezet vanwege ‘voortschrijdend inzicht’. De opdracht wordt opnieuw uitgeschreven om technische, operationele, financiële en strategische redenen, zegt de vervoerder tegen de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De raad van bestuur van De Lijn stemde in december 2019 in met de aankoop van de bijna duizend elektrische bussen en laadinfrastructuur. Daarmee is een bedrag van 1,15 miljard gemoeid, waarvan 680 miljoen euro voor de voertuigen zelf. De rest is nodig voor de laadinfrastructuur en aanpassing van de remise.

Financiële verplichtingen spreiden

Bij aanvang van de aanbestedingsprocedure bleek dat ‘optimalisatie en dus wijziging van de set-up’ nodig was, aldus De Lijn, dat verder niet in detail treedt. Volgens bronnen van de krant wil de vervoerder de nieuwe aanbesteding op verschillende momenten uitschrijven. Op die manier worden financiële verplichtingen gespreid en wordt vermeden dat één leverancier alle 970 bussen levert.

Ondanks de nieuwe aanbesteding streeft De Lijn er nog altijd naar de elektrische bussen vanaf 2023 stapsgewijs in gebruik te nemen. “De theoretische vertraging van een paar maanden bij de start van het aanbestedingstraject zal zeker worden teruggewonnen in de verdere fases”, aldus de vervoerder tegen De Tijd.

Emissievrij in 2025

Het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 schrijft voor dat het openbaar vervoer in de stadskernen uiterlijk in 2025 volledig emissievrij moet zijn. “De lat ligt hoog en ik wil hier absoluut op inzetten”, is de reactie minister van Mobiliteit Lydia Peeters bij Belga. “Volgens De Lijn wordt de geplande timing gehaald hetgeen betekent dat de eerste bestellingen eind 2021 geplaatst worden en de gefaseerde uitrol volgt tegen 2023.”

Vorige week gingen de eerste zes volledig elektrische bussen van De Lijn de weg op. Dit aantal wordt later dit jaar verhoogd tot dertien. Verder zet de Vlaamse vervoerder ook in op hybride bussen. Zo werden afgelopen zomer zeventig hybride voertuigen besteld bij VDL, waarmee een afspraak bestaat voor de levering van in totaal 400 bussen.

Lees ook: De Lijn kiest opnieuw voor hybride bussen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “De Lijn schrijft aanbesteding 970 elektrische bussen opnieuw uit”

Camille Kreemers|18.09.20|22:08

Kan ik die bussen van nog geen 680 euro voor bijna 1000 bussen ook opgestuurd krijgen? Dat is wel heel goedkoop.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.