Ambulance (bron: iStock/Ignatiev)

Buschauffeur Amsterdam mishandeld om mondkapje

Algemeen en onbeperkt gebruik

Een buschauffeur van GVB is dinsdagmiddag zwaar mishandeld nadat hij een passagier zonder mondkapje de toegang weigerde tot zijn bus. De woordenwisseling die daarop ontstond, liep volgens de politie uit de hand. De 67-jarige chauffeur werd gebeten, geslagen en geschopt, ook toen hij al op de grond lag. De man werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels weer thuis.

Op de website GeenStijl verschenen dinsdag al beelden van het incident. Daarop is te zien hoe de chauffeur bij zijn nek werd gegrepen. Ook stond de verdachte, die nog niet is aangehouden, op het hoofd van de man. De politie zegt dat het ten tijde van het incident erg druk in de bus was en roept getuigen op zich te melden. De mishandeling vond rond 14:30 uur plaats in bus 21 in het stadsdeel Nieuw-West. Meerdere passagiers hebben al een verklaring afgelegd.

Naar omstandigheden redelijk

De chauffeur mist vier tanden, heeft een hersenschudding, gekneusde ribben en een gehavend gezicht, laat de politie weten aan persbureau ANP. Hoewel hij ‘natuurlijk’ enorm is aangedaan, gaat het naar omstandigheden redelijk met hem, zegt Mark Lohmeijer, directeur Operatie & Techniek van GVB. “Deze ochtend doen wij samen met hem aangifte bij de politie, die dit zeer hoog opneemt.”

“Het is onacceptabel en zinloos geweld tegen een van onze collega’s, die niets anders deed dan zijn werk”, aldus algemeen directeur Claudia Zuiderwijk van GVB in een reactie. “Onze bestuurders moeten dagelijks in discussie met reizigers die weigeren een mondkapje te dragen. Het is een wettelijke plicht in het OV, de verantwoordelijkheid van de reiziger, en geen verzoek van de bestuurder.”

Voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OV-NL reageerde dinsdagavond al op Twitter op het incident: “Onvoorstelbaar, heel veel sterkte voor alle betrokkenen. We mogen hier nooit aan wennen en moeten het blijven bestrijden!” Staatssecretaris Stientje van Veldhoven liet in een reactie daarop weten dat ze zich ‘alleen maar’ bij Peters kan aansluiten. “Handen af van de mensen in het OV. Zij doen hun werk immers voor ons allemaal.”

Lees ook: Zorgen de coronamaatregelen voor meer incidenten in het OV?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “Buschauffeur Amsterdam mishandeld om mondkapje”

Roel Sannes|13.10.20|16:43

Ik zou bijna zeggen: hier moet veel meer aan gedaan worden en veel zwaarder gestraft worden,alleen men heeft de mankracht daar niet voor en dit is nu èènmaal een zwak landje wat betreft het aanpakken van dit soort dingen aangezien de meesten er vanaf komen met werkstraffen.
Een andere optie is dat de chauffeur niet eerder wegrijdt dan dat iedereen een mondkapje draagt. Het probleem daarvan is weer dat de hele dienstregeling in de soep loopt en iedereen de dupe is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.