Bussen van Arriva in Friesland (bron: Provincie Fryslan)

Arriva schrapt 3 procent in nieuwe dienstregeling Friesland

In Friesland rijden in de nieuwe dienstregeling tijdens daluren geen bussen meer op trajecten waar ook een trein rijdt. Arriva en de provincie Friesland moeten maatregelen nemen om vanaf 13 december niet met onnodig lege bussen te hoeven blijven rijden. In totaal wordt het busaanbod in de noordelijke provincie met 3 procent verschraald.

Op lijnen waar de trein een alternatief is, rijdt volgens de provincie tijdens daluren momenteel op hetzelfde traject zowel een bijna lege trein als bus. Ook op andere trajecten worden frequenties verlaagd en op sommige routes wordt vanaf halverwege december ander materieel ingezet, zoals een lijntaxi of belbus.

Verder worden meerdere lijnen versneld en gestrekt. “Dit betekent dat bussen bij sommigen dorpen niet meer tot in het dorp rijden, maar bij een bestaande halte aan de rand van het dorp stoppen”, aldus de provincie. Eén lijn keert niet meer terug in de nieuwe dienstregeling, namelijk lijn 9 die door de binnenstad van Leeuwarden rijdt.

Lege bussen

Met de aanpassingen wordt er volgens de provincie voor gezorgd dat vraag en aanbod weer op elkaar zullen aansluiten. “We doen er daarbij alles aan doen om voor Fryslân goed openbaar vervoer in stand te houden nu we het aanbod iets moeten bijstellen. Gezien de enorme daling van het aantal reizigers kan dat nu niet anders. Het zou voor het milieu niet goed zijn om veel lege bussen te laten rijden’’, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Het aantal busreizigers in de provincie Friesland ligt momenteel op 60 procent vergeleken met vorig jaar. Daarmee verwelkomt Arriva iets meer reizigers dan het landelijk gemiddelde (circa 55 procent). Door de lage reizigersaantallen is het rijden met minder bussen per uur verantwoord, stelt de provincie. In juni werd de aanbesteding van de nieuwe busconcessie in Friesland al uitgesteld vanwege de coronacrisis.

Transitieplan

De gehele OV-sector werkt momenteel aan een besparingsgedreven transitieplan voor 2021. Eerder deze week werd al duidelijk dat ook in Groningen en Drenthe vanaf 2021 minder bussen gaan rijden. In deze twee provincies wordt vooralsnog 5 procent bezuinigd ten opzichte van de dienstregeling zoals die was voor de coronacrisis. Net als in Friesland gaan ook hier bussen onder meer met een lagere frequentie rijden, maar er worden geen lijnen geschrapt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

2 reacties op “Arriva schrapt 3 procent in nieuwe dienstregeling Friesland”

T.T.|08.10.20|15:33

Drie procent van wat? Kilometers? Uren? Chauffeurs? Bussen? Lijnen? Ritten?

Camille Kreemers|08.10.20|22:26

ik verwacht van het totaal aantal uren binnen de concessie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.