Arriva-spurt op Wiederline naar Bad Nieuweschans-Leer

Arriva wint ook MaaS-pilot in Groningen en Drenthe

Arriva heeft de aanbesteding gewonnen om in Groningen en Drenthe te starten met de MaaS-pilot ‘De Reiziger Centraal’. Deze pilot heeft tot doel dat iedereen met de MaaS-app kan reizen en is de laatste van de zeven landelijke MaaS-pilots die zijn geïnitieerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Arriva won vorig jaar al de MaaS-pilot in Limburg.

Een belangrijke voorwaarde van van de pilot in de noordelijke provincies is dat de reisdienst toegankelijk is en bruikbare adviezen geeft voor alle reizigers. Arriva breidt daarvoor de bestaande app ‘Via-Go by Arriva’ uit met functionaliteiten zodat deze bijvoorbeeld ook toegankelijk is voor reizigers in het sociaal domein. “Zo kunnen wmo-reizigers straks de wmo-taxi plannen, boeken en betalen als onderdeel van hun reis, in combinatie met bijvoorbeeld een bus- of treinrit.”

Keuzevrijheid

Arriva focust zich op MaaS omdat mobiliteit volgens de vervoerder anders moet en kan, namelijk meer duurzaam en leefbaar. “Toekomstbestendige keuzes voor de wereld om ons heen en om iedereen altijd in beweging te houden. Om steden en dorpen te verbinden, om mensen samen te brengen en voorzieningen bereikbaar te houden”, aldus de vervoerder. Hoewel de app wordt ontwikkeld voor Groningen en Drenthe, kunnen reizigers hier straks ook mee reizen naar andere regio’s.

Met de app ‘Via-Go by Arriva’ hebben reizigers volgens de vervoerder alle mobiliteitsoplossingen binnen handbereik, afgestemd op persoonlijke voorkeuren. “Zo heeft de reiziger échte keuzevrijheid om flexibel van deur tot deur te reizen.” De pilot in Groningen en Drenthe is 1 december gestart en loopt tot einde 2022. In de tussentijd wordt de reisdienst verder ontwikkeld. De specifieke toepassing voor Groningen en Drenthe zijn naar verwachting over een half jaar beschikbaar.

Zeven pilots

In elk van de zeven pilots die door het ministerie zijn bedacht, waarvan Arriva er dus twee won, wordt een app ontwikkeld met een andere focus op een beleidsdoel of doelgroep. In de twee noordelijke provincies werkt het ministerie samen met beide provincies, OV-Bureau Groningen Drenthe en Publiek Vervoer Groningen Drenthe. In Limburg kreeg Arriva de opdracht een pilot te starten voor grensoverschrijdende mobiliteit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.