Bus RET in sneeuw

Sneeuwstorm legt OV in vrijwel heel het land plat

Foto Dylan

Het openbaar vervoer in Nederland is zondag vrijwel volledig plat komen te liggen als gevolg van het barre winterweer. In grote delen van het land kon de dienstregeling niet worden opgestart vanwege de combinatie van sneeuwval, ijzel en harde wind. Het treinverkeer van NS ligt zelfs de hele dag stil en ook veel regionale vervoerders hebben besloten om in elk geval tot maandag niet meer de weg op te gaan.

Spoorvervoerder NS liet aan het begin van de middag weten dat er de hele zondag verder geen treinen zullen rijden. Voorafgaand aan het weekend was al een aangepaste dienstregeling aangekondigd. Op zondagochtend bleek het opstarten daarvan als gevolg van de omstandigheden echter ook niet mogelijk. In eerste instantie werd besloten tot 12.00 uur geen treinen te laten rijden, om daarna alsnog te proberen de dienstregeling op te starten. Rond 14.00 uur ging ook dat plan echter in de prullenbak.

Te veel storingen

“Het aanhoudende winterweer zorgt voor zoveel hinder voor het treinverkeer dat we in overleg met ProRail hebben besloten vandaag geen NS-treinen te laten rijden”, aldus de vervoerder in een korte verklaring. “Op dit moment zijn er te veel storingen om een betrouwbare treindienst te kunnen bieden.” NS en ProRail zeggen hun uiterste best te doen om maandag weer treinen te laten rijden.

Spoorbeheerder ProRail geeft aan dat de wisselverwarming wel werkt, maar niet is opgewassen tegen de grote laag sneeuw. De sneeuw die wel smelt, verandert in grote en vaste blokken ijs. Daardoor kunnen wissels niet meer bewegen. Daar kwam nog eens bij dat storingsploegen veel langer dan gebruikelijk onderweg waren, omdat ook de wegen slecht begaanbaar waren.

Het staat vast dat het winterweer ook forse impact heeft op de dienstregeling voor maandag. Er zullen naar verwachting maar ‘mondjesmaat’ treinen rijden. Het lijkt namelijk niet te lukken alle storingen te verhelpen en er wordt ook rekening gehouden met terugkerende storingen. Het is daarom niet mogelijk om nu al zekerheid te geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie.

Regionale vervoerders

Het treinverkeer van regionale vervoerders kwam in de loop van de dag wel in zeer beperkte mate weer op gang. Arriva hervatte geleidelijk de dienstregeling in Friesland en Groningen en er reden ook weer treinen op de Merwedelingelijn, de Valleilijn en tussen Zwolle en Kampen. Op de laatstgenoemde lijn besloot Keolis rond 15.45 uur echter het treinverkeer op verzoek van ProRail alsnog voor de rest van de dag stil te leggen. Arriva legde de dienstregeling in Friesland en Groningen om 18.15 uur opnieuw stil.

In veel concessies kon ook de busdienstregeling zondagochtend niet worden opgestart. Arriva hield de voertuigen binnen in Friesland, Limburg, Noord-Brabant, Lelystad, Gelderland en Zuid-Holland. Connexxion legde het busverkeer in grote delen van Noord-Holland stil en Keolis deed hetzelfde in Utrecht, Twente en IJssel-Vecht. Hermes stuurde geen buschauffeurs de weg op in Eindhoven en Arnhem-Nijmegen.

Waar mogelijk reden er alleen bussen in Zeeland, regio Utrecht, Groningen, Drenthe en delen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Overijssel. Dat ging wel gepaard met flinke vertraging en rituitval. Stadsvervoerders GVB, HTM en RET meldden veel verstoringen van trams. In Amsterdam en Rotterdam ondervonden ook de metro’s veel hinder.

Tekst loopt verder onder de foto.

Koploper in de sneeuw (foto: NS)
Koploper in de sneeuw. Foto: NS

Hele dag geen OV meer

In de loop van de zondag werden de problemen steeds groter. Hermes was de eerste vervoerder die besloot het de rest van de dag voor gezien te houden. Keolis nam even later hetzelfde besluit voor al zijn concessies en GVB haalde de bussen, trams en later ook metro’s voor de rest van de dag uit de dienstregeling. Ook Connexxion en EBS zagen zich gedwongen in meer regio’s bussen van de weg te halen.

Arriva hervatte de dienstregeling juist weer in delen van Limburg, maar was daarmee de enige. Qbuzz besloot tegen de avond vanwege de gladheid de dienstregeling in Utrecht stop te zetten en later volgde ook die in Groningen en Drenthe. Het is nog onduidelijk in hoeverre het OV maandagochtend weer kan worden opgestart in alle delen van het land. Connexxion heeft al besloten ’s ochtends niet te gaan rijden in Noord-Holland.

Rover niet verrast

Reizigersvereniging Rover stelt niet verrast te zijn dat het OV niet tegen de extreme winterse omstandigheden van zondag is opgewassen. “Het is niet de eerste keer en zal ook niet de laatste keer zijn dat het OV wordt genekt door extreem weer”, stelt directeur Freek Bos. “Als wij dit de komende jaren willen voorkomen, zullen investeringen nodig zijn. Door klimaatverandering zal extreem weer vaker voorkomen. Niet alleen sneeuw, maar ook hoge temperaturen en grote regenval.”

Rover verwacht dat het aantal gedupeerde reizigers zondag beperkt is, maar pleit wel voor een tegemoetkoming voor degenen die toch de weg op moesten. Bos: “Het is belangrijk dat reizigers die bijvoorbeeld in de zorg werken vandaag naar hun werk kunnen komen, zij kunnen niet afwachten of het OV nog wordt opgestart.” Hij pleit ervoor dat reizigers met een OV-abonnement die hun reis niet konden uitstellen, hun taxikosten kunnen declareren bij het betreffende OV-bedrijf.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.