Station Nijmegen sneeuw (foto: NS)

In zeven concessies hele dag geen bussen; NS rijdt ook dinsdag alleen sprinters

Station Nijmegen zondag in de sneeuw. Foto: NS

Hoewel het niet meer zo hard sneeuwde als zondag, was het OV maandag nog altijd flink ontregeld. Veel wegen waren spekglad en het spoor bleef kampen met wisselstoringen. In veel concessies werd de dienstregeling maandagochtend niet opgestart en er reden slechts mondjesmaat treinen. OVPro hield de ontwikkelingen de hele dag in de gaten in dit liveblog.

Dit liveblog is gesloten.

17.45 uur: NS rijdt dinsdag alleen met sprinters

Er zijn nog veel verstoringen op het spoor als gevolg van de hevige sneeuwval en daar komt vanavond en vannacht ook nog eens strenge vorst bij. Deze vrieskou en vocht zorgen naar verwachting voor ijsafzetting aan de bovenleidingen. Daarom bereiden NS en ProRail voor dinsdag een dienstregeling voor met enkel sprinters. Die stoppen ook op kleine stations, zodat zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming kunnen worden gebracht. Waar mogelijk worden treinen verlengd.

De spoorvervoerder en -beheerder waarschuwen dat de situatie op het spoor ondanks alle inzet nog steeds onzeker is. Daarom worden reizigers geadviseerd hun reis uit te stellen. Wie voor een noodzakelijke reis afhankelijk is van de trein, wordt geadviseerd kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. De regionale vervoerders Arriva, Connexxion en Keolis verwachten net als maandag grotendeels de normale dienstregeling te kunnen rijden.

ProRail-directeur John Voppen sprak eerder vandaag de verwachting uit dat er dinsdag weer intercity’s zouden rijden, maar hield daarbij al een slag om de arm. Hij legde daarbij al uit dat de verwachte strenge vorst voor een nieuwe uitdaging kon gaan zorgen.

17.00 uur: dit is er al bekend voor dinsdag

De eerste vervoerders hebben inmiddels hun verwachtingen uitgesproken voor de dienstregeling van dinsdag. Dit is er tot nu toe bekend:

  • In Amstelland Meerlanden, Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Gooi- en Vechtstreek start Connexxion dinsdagochtend de gebruikelijke dienstregeling op. In AML rijden ook de nachtlijnen vannacht door.
  • In Zaanstreek blijft Connexxion vooralsnog met een aangepaste dienstregeling rijden, die in de de loop van de ochtend mogelijk wordt uitgebreid.
  • Ook Hermes start met een aangepaste dienstregeling in Zuidoost-Brabant. Wanneer de weersomstandigheden en infrastructuur het toelaten, wordt het aantal buslijnen verder uitgebreid.

Bus RET in de sneeuw

16.00 uur: 90 jaar oude tram doet dienst als sneeuwschuiver

In het stadsvervoer had vooral het tramverkeer het zondag zwaar te verduren. In Rotterdam zette RET een negentig jaar oude tram in als sneeuwschuiver, zag de regionale omroep RTV Rijnmond. Het voertuig staat normaal gesproken in het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum, maar was dankzij de sneeuwschuiver aan de voorkant ideaal voor tijdens het winterweer.

De tram bleek aanvankelijk de extreme weersomstandigheden aan te kunnen van de sneeuw en ijzel op de baan. Het voertuig heeft namelijk alleen spanning van de bovenleiding nodig. Toch werd de ijzel op de trambaan op sommige plekken ook voor deze klassieke tram te veel. Het voertuig liep rond 20.00 uur vast en keerde zodoende terug naar de remise.

15.30 uur: Arriva stopt met rijden in Flevoland

In Flevoland reed Arriva vandaag met een beperkt aantal bussen, maar de vervoerder heeft besloten deze toch weer van de weg te halen. Bussen van Arriva in Friesland en Groningen blijven tot 21.00 uur rijden. Hier wordt al niet volgens een vaste dienstregeling gereden omdat de situatie op de wegen dit niet toelaat.

Ook U-OV zag zich in de loop van de middag gedwongen een aanpassing door te voeren, nadat de dienstregeling rond in Utrecht rond het middaguur weer werd opgestart. Tram 60 van en naar Nieuwegein-Zuid is vanwege de weersomstandigheden voor de rest van de dag alsnog uit de dienstregeling gehaald. In Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem rijdt Qbuzz weer helemaal volgens dienstregeling. “Hulde voor onze helden op de bus, trein en onderweg!”, aldus de vervoerder op Twitter.

15.00 uur: ook dinsdag hinder verwacht voor treinen

Op het spoor is er bij NS weinig veranderd ten opzichte van vanmorgen: waar mogelijk rijden er sprinters. Er kan nog altijd geen zekerheid worden gegeven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Vermoedelijk rijden de treinen pas in de tweede helft van deze week weer een normale dienstregeling, zei ProRail-directeur John Voppen in het radioprogramma 1 op 1.

Voppen verwacht dat er morgen weer intercity’s zullen rijden. “We hebben vanmiddag een overleg met alle vervoerders. Ik hoop dat we morgen weer een grote stap kunnen zetten en de tweede helft van deze week weer naar een normale dienstregeling toe kunnen.” De ProRail-directeur houdt wel een slag om de arm. “Alles is afhankelijk van het weer. Als de wind gaat liggen en het stopt met sneeuwen, dan denk ik dat we weer snel echt in controle zijn en veel meer treinen kunnen rijden.”

Volgens de weersvoorspellingen gaat het vanmiddag veel minder hard waaien en is vanaf morgen stabieler winterweer op komst. Het wordt wel veel kouder en daar ligt weer een nieuwe uitdaging. “Als het bij -15 graden blijft en het gaat niet sneeuwen, dan kunnen we het over het algemeen goed aan. Als het -20 wordt, dan verwacht ik weer een risico voor het spoor.” Bij zeer strenge vorst kan mist bevriezen op de bovenleiding. Daarom zullen de treinen – zodra het spoor weer kan worden bereden – ’s nachts blijven rijden om de bovenleiding ‘warm’ te houden. Door de sneeuw zijn er met name problemen aan de wissels.

Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, zei in hetzelfde radioprogramma met afgrijzen te hebben gekeken naar het stilvallen van de dienstregeling. “Dit zijn de dagen van het jaar waar iedere vervoerder heel erg tegen opziet.” Ook Peters benadrukt dat er sprake is van een extreme situatie. “Dit is echt overmacht. Hier kan je niet tegenop werken. Je hoort altijd vergelijkingen met Zwitserland en Zweden, maar die hebben ieder jaar met heel veel sneeuw te maken en het systeem erop afgestemd. Wat dat kost, staat in Nederland in geen enkele verhouding met tot hoe vaak het gebeurt.”

Station Roermond winterweer (foto: NS)

14.00 uur: in zeven concessies hele dag geen bussen

Ook Arriva heeft de knoop doorgehakt. De vervoerder ziet het niet meer gebeuren dat er vandaag nog veilig bussen kunnen gaan rijden in de regio Achterhoek Rivierenland. De dienstregeling in deze concessie blijft dan ook de rest van de dag stilgelegd. De vervoerder rijdt wel in Flevoland, Friesland, Limburg, Brabant en Zuid-Holland. In meerdere regio’s gebeurt dat op een beperkt aantal lijnen.

Dat betekent dat er in zeven concessies de hele maandag geen bussen de weg op gaan: Almere, IJssel-Vecht, Provincie Utrecht, Twente (Keolis), IJsselmond (Connexxion), Arnhem-Nijmegen (Hermes) en Achterhoek-Rivierenland (Arriva). In de rest van Nederland is de dienstregeling vanmorgen of later op de dag wel – al dan niet gedeeltelijk – opgestart.

13.30 uur: Keolis gaat niet meer rijden; Qbuzz start op in Utrecht

Keolis ziet geen mogelijkheden om vandaag nog de weg op te gaan met bussen. In IJssel-Vecht, Almere, Utrecht en Twente wordt de dienstregeling voor de rest van de dag stilgelegd. “Bepaalde delen van onze reisgebieden zijn begaanbaar, maar veel delen ook niet. Zoals eerder gemeld staat de veiligheid voor reizigers en chauffeurs voorop. Daarnaast kunnen wij geen betrouwbare dienstregeling bieden”, aldus de vervoerder, die om 20.00 een besluit neemt voor morgen.

Ook de bussen van Breng in Arnhem en Nijmegen gaan de rest van de dag niet meer rijden, meldt Hermes. In Zuidoost-Brabant rijdt de vervoerder een beperkte dienstregeling.

Qbuzz heeft de dienstregeling in Utrecht inmiddels wel weer opgestart. Vrijwel alle bus- en tramlijnen van U-OV gaan weer rijden. De vervoerder verwacht rond 14.30 uur weer grotendeels volgens dienstregeling te rijden.

12.30 uur: code oranje blijft gelden in noorden; OV komt wel weer op gang

Tot 18.00 uur blijft in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen code oranje gelden vanwege grootschalige gladheid door sneeuw en ijsplaten. Lokaal kunnen er sneeuwduinen ontstaan die volgens het instituut gevaarlijke situaties voor het verkeer kunnen opleveren.

Het OV in het noorden is intussen wel meer op gang gekomen. Connexxion heeft de dienstregeling in Noord-Holland zoveel mogelijk opgestart. Ook EBS gaat in de regio Waterland de normale dienstregeling weer rijden. Bij GVB is er nog niets veranderd ten opzichte van vanmorgen. Dat betekent dat de bussen in Amsterdam met vertraging rijden en metro 50, 52 en 54 een beperkte dienstregeling rijden. De andere metro’s en trams rijden niet. In Friesland en Groningen gingen bussen van Arriva en Qbuzz rond het middaguur weer de weg op.

In de andere delen van het land heeft het KNMI afgeschaald naar code geel voor lokale gladheid. Connexxion heeft inmiddels ook de dienstregeling in Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee beperkt opgestart. Komend uur zal duidelijk worden of bussen in andere delen van het land ook weer de weg op kunnen.

Tramhalte Rotterdam sneeuw

12.00 uur: hele dag geen bussen in IJsselmond

De dienstregeling in de concessie IJsselmond in de provincies Overijssel en Flevoland wordt vandaag niet meer opgestart. “De veiligheid van onze passagiers en medewerkers staat bij deze beslissing voorop”, aldus vervoerder OV Regio IJsselmond, dochter van Connexxion. Daarmee is het de eerste regio in Nederland waar de hele dag definitief geen bussen zullen rijden. Gisteren werd de dienstregeling in IJsselmond iets voor 15.00 uur per direct gestaakt.

11.45 uur: regionale treinen in oosten volgens dienstregeling

Het treinverkeer van vervoerder Keolis in Oost-Nederland is inmiddels hervat. De treinen rijden op de trajecten Zwolle-Kampen en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal rijden weer volgens de normale dienstregeling. Tussen Zwolle, Hengelo en Enschede rijden alleen sprinters. De vervoerder adviseert reizigers wel rekening te houden met vertragingen. De bussen van Keolis staan nog wel aan de kant. Rond 13.00 wordt besloten of en in welke gebieden kan worden uitgereden.

De treinen van Arriva rijden in Limburg eveneens volgens dienstregeling. In Overijssel, Drenthe en Gelderland rijden er nog wel minder treinen dan gebruikelijk, in Gelderland wordt alleen gereden tussen Winterswijk-Zutphen en Doetinchem-Arnhem. In Friesland en Groningen rijden de Arriva-treinen tot nader order niet, met uitzondering van de trajecten Groningen-Veendam en Groningen-Leeuwarden.

11.30 uur: waarom treinverkeer vastloopt bij sneeuw

Er werden tal van maatregelen genomen om storingen op het spoor zo snel mogelijk op te lossen, maar toch was er zondag nagenoeg geen treinverkeer mogelijk omdat wissels vast kwamen te zitten. Dat had niet alleen forse impact op de dienstregeling van NS en regionale vervoerders. Met name vanuit de spoorgoederenvervoerders is er veel kritiek op de aanpak van spoorbeheerder ProRail.

Zustervakblad SpoorPro zette de reacties op een rijtje en legt uit waarom het treinverkeer in Nederland vastloopt bij sneeuw.

Spoor bij Houten in de sneeuw (foto: NS)

10.45 uur: slechts 180.000 check-ins op zondag

Het OV lag zondag in vrijwel het hele land plat door de sneeuwstorm en dat is goed te zien aan het aantal check-ins. Volgens de voorlopige cijfers van Translink werd gisteren in heel Nederland slechts 180.000 keer ingecheckt. Dat is bijna 70 procent minder vergeleken met de eerste vijf zondagen dit jaar, en liefst 90 procent minder ten opzichte van een februarizondag vóór de coronacrisis.

Reizigersvereniging Rover sprak gisteren de verwachting uit dat het aantal gedupeerde reizigers beperkt was, maar vroeg wel om compensatie voor degenen die voor alternatief vervoer moesten zorgen.

Lees ook: Sneeuwstorm legt OV in vrijwel heel het land plat

10.30 uur: informatieborden Qbuzz in storing

Qbuzz heeft last van een storing van de informatieborden op de haltes. Daardoor staan ritten en tijden weergegeven, waardoor het lijkt alsof er een bus komt. Dat is echter niet het geval. De vervoerder rijdt in ieder geval tot 12.00 uur geen bussen en trams in Utrecht en Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem. In de laatste concessie wordt de dienstregeling rond het middaguur gefaseerd opgestart. “De middagdienst (vanaf 14.00 uur) proberen wij zoveel als mogelijk weer te rijden.”

Ook in Groningen-Drenthe gaat Qbuzz weer rijden tussen 12.00 en 13.00 uur. In Waterland zullen de meeste bussen van EBS op dat moment ook weer uitrijden.

10.00 uur: langzaamaan meer bussen

Langzaamaan gaan er iets meer bussen rijden. Connexxion heeft de dienstregeling in zijn concessies in Noord-Holland zoveel mogelijk opgestart. Het gaat om een beperkte dienstregeling en reizigers moeten rekening houden met vertraging en rituitval. Arriva rijdt met een beperkt aantal lijnen in de regio Zuid-Holland, Brabant en Flevoland. In Eindhoven heeft ook Hermes de dienstregeling beperkt opgestart.

Tegelijkertijd hebben meerdere vervoerders inmiddels aangekondigd dat de bussen voorlopig nog niet zullen uitrijden. Keolis start de busdienstregeling in IJssel-Vecht, Almere, Utrecht en Twente in elk geval niet op voor 13.00 uur. “Bepaalde delen van onze reisgebieden zijn begaanbaar, maar veel delen niet. Daardoor kunnen wij een betrouwbare dienstregeling bieden.” Arriva rijdt eveneens tot 13.00 uur niet in de regio Achterhoek en Rivierenland.

09.30 uur: veel dienstregelingen niet opgestart

Vanochtend zijn alleen bussen de weg opgegaan in de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en in de provincies Zeeland en Limburg – zij het met rituitval en vertraging. GVB rijdt nog niet met trams in de hoofdstad, die van RET en HTM in Rotterdam en Den Haag rijden een aangepaste dienstregeling. Ook het metroverkeer is verhinderd. Op het spoor is de hele nacht doorgewerkt door NS en ProRail, maar er zijn op verschillende plekken in het land nog altijd wisselstoringen. NS rijdt mondjesmaat met enkele sprinters en het regionale treinverkeer is eveneens beperkt opgestart.

Lees hier meer over de situatie op maandagochtend: Winterweer blijft OV hinderen; treinverkeer beperkt opgestart

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “In zeven concessies hele dag geen bussen; NS rijdt ook dinsdag alleen sprinters”

Rolande Van Rumt|08.02.21|16:57

belachelijk een beetje sneeuw en alles ligt plat bananenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.