Station Roermond winterweer (foto: NS)

Derde dag op rij hinder, maar OV weer in bijna heel het land opgestart

De grootste problemen vanwege het winterweer zijn voorbij in het openbaar vervoer. In bijna heel het land is de dienstregeling dinsdagochtend opgestart, al kunnen nog niet alle lijnen worden gereden. Nu de sneeuwbuien zijn overgetrokken en de harde wind is gaan liggen, blijft de strenge vorst zorgen voor hinder. In Oost-Nederland bleven de bussen daardoor ’s ochtendsvroeg nog wel van de weg.

NS startte een dienstregeling met enkel sprinters op. De spoorvervoerder rijdt de hele dag nog niet met intercity’s omdat het spoor kwetsbaar blijft. Vrieskou en vocht kunnen zorgen voor ijsafzetting aan de bovenleidingen en met name in Noord-Holland en Flevoland is er nog sprake van uitval door sneeuwduinen op het spoor. Volgens spoorbeheerder ProRail zijn afgelopen nacht tientallen wissels sneeuw- en ijsvrij gemaakt, maar blijven de sneeuwophopingen lastig te bestrijden.

Circa 75 procent van de sprinters reed de eerste uren zoals gepland, zegt NS tegen ANP. “Het gaat beter dan maandag.” Het advies blijft desondanks om de treinreis waar mogelijk uit te stellen. Het regionale treinverkeer rijdt wel weer bijna helemaal de gebruikelijke dienstregeling. Arriva doet in Drenthe, Overijssel en Gelderland nog met een uursdienst; Keolis rijdt de intercity tussen Zwolle-Enschede niet. Ook de Breng-treinen van Connexxion zijn nog niet op het spoor te vinden.

Geen bussen in oosten

In het stad- en streekvervoer zorgde de situatie op de weg met name nog voor problemen in het oosten van het land. In vijf concessies kon de dienstregeling ’s ochtendsvroeg nog niet opgestart: IJssel-Vecht, Provincie Utrecht, Twente (Keolis), Arnhem-Nijmegen (Hermes) en IJsselmond (Connexxion). Later op de ochtend werd in IJsselmond alsnog de gebruikelijke dienstregeling opgestart; in IJssel-Vecht, Utrecht en Arnhem konden eveneens weer enkele lijnen worden gereden.

De dienstregeling in de rest van het land werd wel direct zoveel mogelijk opgestart, maar de hele dag blijft er kans op rituitval en vertraging. In sommige regio’s wordt noodgedwongen met een beperkt aantal lijnen gereden. Arriva rijdt in Achterhoek-Rivierenland, Flevoland en Zuid-Holland gedeeltelijk met een pendeldienst zonder vaste dienstregeling.

In Amsterdam rijdt GVB net als maandag nog niet met trams, met uitzondering van lijn 5. Ook metrolijnen 51 en 53 rijden nog niet, de overige metro’s rijden een beperkte dienstregeling. In Utrecht, Den Haag en Rotterdam rijden de trams wel. Zowel HTM als RET doen dat wel met aangepaste routes. HTM heeft besloten in Den Haag tot en met zondag de aangepaste winterse dienstregeling te blijven hanteren.

Uitzonderlijk weer

Door de combinatie van flinke sneeuwval, ijzel en harde wind kwam het OV zondag in vrijwel het hele land stil te liggen. NS reed zelfs de hele dag niet met treinen. Ook maandag waren de dienstregelingen nog altijd flink ontregeld. In zeven concessies werd de hele dag niet met bussen gereden en NS reed slechts mondjesmaat met sprinters. Reizigersvereniging Rover stelde zondag niet verrast te zijn door de problemen en pleit voor investeringen om opgewassen te zijn tegen sneeuw, hoge temperaturen en hevige regenval.

“Dit zijn de dagen van het jaar waar iedere vervoerder heel erg tegen opziet”, zei Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL maandag in het radioprogramma 1 op 1. “Dit is echt overmacht. Hier kan je niet tegenop werken. Je hoort altijd vergelijkingen met Zwitserland en Zweden, maar die hebben ieder jaar met heel veel sneeuw te maken en het systeem erop afgestemd. Wat dat kost, staat in Nederland in geen enkele verhouding met tot hoe vaak het gebeurt.” Ook ProRail-directeur John Voppen en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) benadrukten dat er sprake van van een uitzonderlijke situatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.