Reddingsbus Mercedes Duitsland (foto: Daimler)

Duitse streekbus met zwaailicht en sirene ondersteunt hulpdiensten

Foto Daimler

In de Duitse stad Bad Belzig, ten zuidwesten van Berlijn, rijdt een wel heel bijzondere streekbus in de dienstregeling. Het voertuig is namelijk uitgerust met zwaailichten en een sirene en wordt ingezet als ‘reddingsbus’ om hulpdiensten te ondersteunen bij ongelukken of brand.

De Mercedes-bus van vervoerder regiobus Potsdam Mittelmark is 24 uur per dag beschikbaar om de brandweer en reddingsdiensten assistentie te verlenen. Zo kan het voertuig bij een evacuatie worden ingezet voor het vervoer van lichtgewonde of ongedeerde personen. De bus is ook inzetbaar voor het vervoer en verblijf van hulpverleners.

Noodcentrale

De felrode bus is uitgerust met twee LED-zwaailampen aan de voor- en achterzijde, vier knipperlichten aan de voorkant en een vierhoorns-sirene. Buschauffeurs die op het voertuig rijden, zijn hiervoor speciaal opgeleid en staan continu verbonden met de noodcentrale. Als hulp wordt ingeschakeld, kunnen de coördinaten vanuit de centrale automatisch naar het navigatiesysteem worden verstuurd.

Ook bij het interieur van de lagevloersbus is rekening gehouden met de functie als reddingsbus. Zo is er extra opbergruimte voor EHBO-materiaal, drankjes, dekens en zelfs knuffels voor kinderen. Gordijnen zorgen er niet alleen voor dat pottenkijkers geen blik in de bus kunnen werpen, maar kunnen ook dienen als afscheiding bij de verzorging van gewonden of gebruik als kleedkamer.

Vervanger

Regiobus Potsdam Mittelmark is niet onbekend met een reddingsbus. De nieuwe Mercedes-Benz Citaro vervangt namelijk een ouder model dat vijf jaar geleden werd omgebouwd. “We zijn er trots op dat we het belangrijke werk van de reddingsdiensten in onze regio kunnen ondersteunen. Met de nieuwe reddingsbus en zijn uitgebreide uitrusting kunnen we nog sneller reageren en nog beter helpen”, aldus Hans-Jürgen Hennig, directeur van de Duitse vervoerder.

Op de oude bus werd gemiddeld één keer per kwartaal een beroep gedaan. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij ernstige auto-ongelukken, bosbranden en evacuaties toen huizen vlam vatten. De uitrusting van de nieuwe bus is tot stand gekomen en doorontwikkeld met experts van de brandweer.

Reddingsbus Mercedes Duitsland (foto: Daimler)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.