Bus, geen dienst, Hermes, Eindhoven

Hermes bestelt nog eens 32 elektrische bussen

Vervoerder Hermes heeft 32 nieuwe elektrische bussen besteld voor de concessie Zuidoost-Brabant. De investering is samen met de provincie Noord-Brabant mogelijk gemaakt. Met de bestelling is een volgende stap gezet om stapsgewijs vanaf 2025 alleen nog maar met zero emissie-voertuigen te rijden in de provincie.

Martijn Mentink, directeur van Hermes: “De coronacrisis heeft een stevige impact op het OV, maar wij blijven geloven dat innovatie ook in deze moeilijke tijden loont.” De directeur zegt “heel blij” te zijn dat met deze investering verder wordt bijgedragen aan de verduurzaming van het OV. “De afgelopen jaren hebben vele andere Europese vervoerders en steden een bezoek gebracht aan Eindhoven om met eigen ogen te zien en te ervaren dat de toekomst op het gebied van e-mobiliteit in het openbaar vervoer hier al is begonnen.”

Financiering

“Ik ben blij met de rol die de provincie heeft kunnen spelen bij het slim financieren van deze nieuwe, schone bussen”, aldus de Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat. “Het openbaar vervoer staat onder druk door de gevolgen van corona, maar zo helpen we elkaar om de gezamenlijke duurzaamheidsambities overeind te houden. Het mooiste is dat deze bussen in Brabant worden gemaakt.”

De nieuwe voertuigen worden in het eerste kwartaal van 2022 namelijk geleverd door fabrikant VDL. De voertuigen hebben een composieten zijwand, waardoor er minder sprake is van trillingen en geluidsoverlast. Ook verbetert hierdoor de isolatie van de bus, waardoor minder verwarming en verkoeling nodig is.

Op dit moment rijdt Hermes met 43 elektrische bussen in de concessie Zuidoost-Brabant, dat hiermee in 2017 de eerste was waar op grotere schaal elektrische bussen instroomden in de dienstregeling. In kilometers is dat “best veel”, zei Hermes-directeur Mentink eerder, omdat deze op intensieve lijnen worden ingezet. De vloot van Hermes bestaat in totaal uit circa 200 bussen. Mentink zei twee maanden geleden de komende jaren “in eerste instantie” te streven naar 64 nieuwe elektrische bussen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.