Bus U-OV Utrecht CS

Afschaling OV-aanbod in Utrecht van de baan

De dienstregeling in de provincie Utrecht hoeft volgend volgend jaar toch niet verder te worden afgeschaald. Er lagen plannen om het OV-aanbod in 2022 met 20 procent te verlagen, maar die zijn van de baan omdat de beschikbaarheidsvergoeding is verlengd. Daardoor is ruimte ontstaan om het huidige niveau te handhaven. Het aanbod ligt dit jaar 8 procent lager dan voor corona.

Vervoerders U-OV en Syntus Utrecht zijn nu gevraagd om een dienstregeling te maken die zo veel mogelijk voortborduurt op hoe de bussen en trams momenteel rijden. Het uitgangspunt is dat het vervoerplan van dit jaar wordt doorgetrokken naar 2022. De twee vervoerders kunnen wel enkele voorstellen aan de provincie doen voor beperkte aanpassingen op sommige lijnen.

Overheidssteun alsnog verlengd

Vorige maand werden de vervoerders vanwege de impact van de coronacrisis nog gevraagd om te werken aan een vervoerplan met tot 20 procent minder aanbod. De financiële tekorten als gevolg van de terugval in reizigersaantallen waren zo hoog opgelopen dat substantiële afschaling nodig was als het Rijk niet langer zou bijspringen met steun voor het OV. Alle tekenen zouden er volgens de provincie op wijzen dat eventuele verlengde overheidssteun versoberd zou worden en “nimmer toereikend” zou zijn om de huidige dienstregeling in stand te houden.

Maar inmiddels is besloten dat de bestaande beschikbaarheidsvergoeding – met een kostendekkingsgraad van 93 procent – in elk geval tot september 2022 wordt doorgezet. Daarmee is volgens de provincie weer ruimte ontstaan voor het regionale OV om te herstellen van de gevolgen van de coronacrisis. En dus is besloten het huidige voorzieningenniveau intact te laten en “een zo goed passend aanbod” mogelijk te maken voor Utrechtse reizigers.

Continuïteit veiliggesteld

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Met dit besluit zorgen we voor herstel en dat is goed nieuws voor de reizigers. Ik ben buitengewoon blij dat het ons is gelukt om de continuïteit van het Utrechts openbaar vervoer op deze manier veilig te stellen. Dit besluit komt zo bekeken precies op het juiste moment. We zetten hiermee de deuren van het Utrechts openbaar vervoer opnieuw open voor onze reizigers.”

Het aangepaste vervoerplan OV voor volgend jaar komt vanaf 12 juli beschikbaar voor consultatie. Gemeenten, belangenorganisatie ROCOV en individuele reizigers kunnen daarop reageren tot 8 augustus. Definitieve besluitvorming vindt op 14 september plaats door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.