Busremise Utrecht Westraven (foto provincie Utrecht)

Nieuwe busremise Utrecht in gebruik genomen

De nieuwe busremise bij Westraven in Utrecht is afgelopen weekend in gebruik genomen. Daarmee heeft U-OV een nieuwe uitvalsbasis met stalling, werkplaats en kantoor onder één dak. De locatie biedt plek aan ruim 160 bussen en is voorbereid op uitbreiding van de elektrische vloot. Aan de overzijde van het Amsterdam Rijnkanaal op de Remiseweg in Nieuwegein is bovendien extra capaciteit voor het laden en stallen van nog eens ruim 50 elektrische bussen.

“We zetten daarmee een belangrijke vervolgstap richting onze ambitie om in 2028 in de gehele provincie 100 procent volledig schoon busvervoer te hebben”, aldus de Utrechtse gedeputeerde Arne Schaddelee. Op dit moment rijdt U-OV met 69 elektrische bussen. De meeste daarvan worden nu op de Remiseweg gestald en geladen. Het onderhoud vindt plaats op Westraven, waar ook vier elektrische voertuigen geladen zullen worden.

Beide locaties zijn door de provincie Utrecht in eigen beheer gebouwd, om het OV vanaf strategische plekken vlakbij verschillende uitvalswegen op lange termijn goed te bedienen.

Duurzaamheid

Bij de bouw is ingezet op duurzaamheid en meer dan alleen een functioneel gebouw. Zo is de werkplaats zodanig ingericht dat optimaal gebruik gemaakt wordt van daglicht en zijn looproutes van chauffeurs en monteurs zo kort en efficiënt mogelijk. Het kantoor heeft een groen dak en zonnepanelen op het gebouw zorgen voor de helft van de energievoorziening. Bij de realisatie is verder zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen die zijn hergebruikt of die in de toekomst makkelijk kunnen worden hergebruikt.

Om op langere termijn meer bussen bij Westraven van energie te voorzien, is alvast infrastructuur klaargelegd voor het laden van de bussen. Met het oog op brandveiligheid zijn op het buitenterrein speciale afscheidingsmuren gebouwd, waarin masten zijn geplaatst voor de toekomstige laadinfrastructuur. Deze muren worden dit najaar voorzien van verschillende klimplanten om het terrein te vergroenen.

Lees ook: Bouw nieuwe remise voor Utrechtse bussen gestart

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.