Qbuzz remise Peizerweg Groningen (foto: OV-bureau Groningen Drenthe)

Kabinet steekt 40 miljoen in transitie naar zero emissie-busvervoer

Beeldbank OV-bureau GD

Het kabinet trekt de komende jaren 40 miljoen euro uit voor de instroom van zero emissiebussen in het openbaar vervoer. De veertien decentrale OV-autoriteiten kunnen vanaf volgend jaar tot 50.000 euro subsidie aanvragen per uitstootvrije bus. Dankzij deze regeling telt de totale busvloot eind 2024 naar verwachting 800 tot 1.600 extra voertuigen zonder schadelijke uitstoot.

Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat donderdag bekendgemaakt. “Er rijden inmiddels meer dan 1.000 schone bussen in ons land. De gezamenlijke ambitie is om in 2030 helemaal schoon te rijden. Dat is iets om trots op te zijn. Maar je ziet ook dat veel OV-partijen op dit moment, door de effecten van corona, aanhikken tegen de benodigde investeringen”, is de uitleg van de vertrekkend staatssecretaris.

45.000 dieselkilometers inruilen

Bij de aanschaf van een elektrische bus of bus op waterstof wordt, afhankelijk van het soort bus en de grootte, tot 50.000 euro subsidie verstrekt door het Rijk. Dat gebeurt onder de voorwaarde dat per bus minimaal 45.000 dieselkilometers wordt ingeruild voor kilometers zonder schadelijke uitstoot. De veertien concessieverleners kunnen vanaf 1 januari 2022 hun plannen indienen bij het ministerie.

De regeling geldt ook voor de instroom van zero emissiematerieel in lopende concessies. Dit moet ervoor zorgen dat niet alleen bij het aangaan van nieuwe concessies schone bussen in gebruik worden genomen. Vorig jaar werd al gewaarschuwd dat de duurzaamheidsambities niet worden gehaald als wordt gewacht op concessiewisselingen.

“Deze regeling gaat echt een verschil maken voor ons”, zegt Jan van Selm, directeur van samenwerkingsverband DOVA. “Uitstootvrije bussen zijn voordelig in het gebruik en onderhoud, maar duurder in aanschaf. Dit helpt om te kiezen voor investeren in schoon.”

Kwart van de vloot zero emissie

De totale busvloot in het Nederlandse OV stoot op dit moment jaarlijks ongeveer 0,3 megaton CO2 uit. Dit loopt snel terug dankzij de instroom van schonere bussen. Vijf jaar geleden spraken de overheid en sector de gezamenlijke ambitie uit dat in 2030 al het busmaterieel zero emissie is. Inmiddels is circa een kwart van de 5.300 bussen in het stads- en streekvervoer uitstootvrij. Meer dan de helft van deze bussen is van Nederlandse makelij.

De ambitie uit het Bestuursakkoord Zero Emissie Busvervoer is ook vastgelegd in het klimaatakkoord, waarin is afgesproken dat het Rijk bijdraagt aan de transitie. Met de nieuwe regeling, die loopt tot en met 2024, wordt hieraan invulling gegeven. Als de totale vloot even groot blijft, is over drieënhalf jaar zo’n 40 tot 50 procent van het materieel zero emissie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.