Proef met grensoverschrijdende bus omgezet in vaste lijn

De Duitse busmaatschappij Stadtbus Bocholt is een paar dagen geleden gestart met busvervoer op een grensoverschrijdend traject. De nieuwe lijn C11 rijdt van maandag tot en met zaterdag één keer per uur tussen station Aalten in de Achterhoek en het treinstation in het Duitse Bocholt.

De rit duurt ongeveer twintig minuten en onderweg wordt er onder meer gestopt bij het zwembad en het busstation in Bocholt. Passagiers moeten in de bus een kaartje kopen. Dat kost 2,20 euro voor een enkeltje en 3,90 euro voor een dagretour. Voor dat bedrag mogen maximaal drie kinderen gratis mee. De OV-chipkaart is niet geldig op het nieuwe traject. De eerste passagiers van de op 20 augustus officieel geopende buslijn waren bestuurders van beide buurlanden.

Start uitgesteld door corona

De buslijn is overigens niet helemaal nieuw. Tussen december 2017 en april 2018 was er al een proef met lijn C11 tussen Aalten en Bocholt. Gemiddeld maakten 2.500 passagiers per maand gebruik van de bus. Tijdens het verloop van de proef bleef het reizigersaantal stijgen.

De betrokken overheden en vervoersbedrijven in de grensregio hebben zich ingezet om de proef om te zetten in een vaste buslijn. Vanwege corona is de start van de lijn een aantal keren uitgesteld, maar ze zijn blij dat dat nu gelukt is. “Het is een enorme aanwinst om nu per bus de grens over te kunnen steken voor werk of bezoek aan elkaars voorzieningen, zoals winkels of zwembaden. Bovendien zijn de twee spoorlijnen nu via openbaar busvervoer verbonden, waardoor de OV-reiziger ook verder het land in kan”, aldus Martin Veldhuizen, wethouder Mobiliteit van de gemeente Aalten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.