Elektrische bussen RRReis pantograaf (foto: Keolis)

‘Investeren in schone bussen stagneert door corona’

Via Keolis

Van de vergroening van de stads- en streekbussen in Nederland komt weinig terecht. Doordat het aantal reizigers fors is teruggelopen als gevolg van corona, ontbreekt het aan geld voor nieuw materieel. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

De krant maakte een rondgang langs een aantal vervoersbedrijven en busbouwers om te vragen naar hun ervaringen. Volgens het FD moet nog bijna 80 procent van de 5.200 dieselbussen vervangen worden door schoner materieel. Twaalfhonderd bussen zijn al wel ingeruild voor een elektrische bus of waterstofbus. In de krant bevestigt Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, dat de vervanging van dieselbussen stagneert. Bussen die al besteld zijn worden wel geleverd, maar nieuwe bestellingen worden uitgesteld.

Investeringen

Dat konden ze goed merken bij VDL Groep, waar de vraag naar elektrische bussen sinds het uitbreken van de coronacrisis sterk is afgenomen en de omzet fors daalde. Toch ziet het bedrijf al voorzichtig licht aan het einde van de tunnel. Voor de komende jaren verwacht VDL een inhaalvraag.

De subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van 40 miljoen euro voor het vervangen van dieselbussen door een schoner voertuig dekt volgens de vervoersbedrijven maar een klein deel van de benodigde investering. Arriva gaat niettemin flink investeren in elektrisch materieel, zo zegt topman Anne Hettinga in het FD. In de provincies Noord-Brabant en Limburg wordt het vervangingsprogramma versneld.

Milieuprestaties OV-bussen

Afgelopen voorjaar kwam kenniscentrum CROW met een recent overzicht van de milieuprestaties van de OV-bussen, uitgesplitst per concessie. Volgens CROW reden er een paar maanden geleden 1.276 (groot en midi) emissieloze OV-bussen rond. Dat is een stijging van 15,2 procent in 2020 naar 23,5 procent in 2021 van het totale Nederlandse OV-bussenpark. De groei komt grotendeels op het conto van de noodconcessie IJssel-Vecht met 246 nieuwe bussen zonder uitstoot.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.