Brussels OV-bedrijf MIVB gaat testen met eerste waterstofbus

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaat twee jaar lang beproeven hoe een waterstofbus onder alle weersomstandigheden presteert op het Brusselse netwerk. Die eerste waterstofbus is geleverd door de Vlaamse busbouwer Van Hool.

Het gaat om een hybride voertuig met een lengte van twaalf meter van het type Van Hool A330. De bus telt 25 zit- en 48 staanplaatsen. Er is ook plaats voor een rolstoelgebruiker en een kinderwagen.

Vergroenen

De MIVB wil de vloot verder vergroenen. Het bedrijf heeft al de nodige elektrische bussen en hybride bussen. Of waterstoftechnologie een goede keuze is, moet de pilot verder uitwijzen. “De test die nu van start gaat zal ons in staat stellen meer te leren over het voertuig zelf, de bevoorrading ervan en het dagelijks beheer tijdens de exploitatie. Zo zullen we kunnen bepalen of waterstof een optie kan zijn voor de bussen van morgen”, zegt MIVB-topman Brieuc de Meeûs.

Van Hool bouwt als sinds 2005 waterstofbussen voor de Amerikaanse markt en sinds 2007 ook voor de Europese markt. Sindsdien heeft Van Hool 162 waterstofbussen verkocht voor Noord-Amerika (21) en Europa (141). In Nederland heeft vervoerder Qbuzz in de regio Groningen twintig waterstofbussen van Van Hool rondrijden.

Het bedrijf blijft de komende jaren nauw betrokken bij de proef in Brussel en zal ook de betrokken medewerkers van de MIVB opleiden. Behalve bussen produceert Van Hool ook touringcars en industriële voertuigen. Dat gebeurt vanuit de thuisbasis in Koningshooikt (België) en in Skopje (Noord-Macedonië).

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.