Elektrische bus RRReis IJssel-Vecht (foto: Keolis)

Aanbesteding nieuwe concessie IJssel-Vecht gestart

Via Keolis

De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel zijn op zoek naar een vervoerder voor de nieuwe concessie IJssel-Vecht. Eerder deze maand zijn ze begonnen met de selectieprocedure. De opdracht gaat in op 11 december 2022 en loopt tot 9 december 2035. Er is geen optie voor verlenging.

De huidige concessie IJssel-Vecht wordt uitgebreid. Het gaat om een samenvoeging van de noodconcessie IJssel-Vecht (met uitzondering van het zuidelijk deel van de Veluwe) en de huidige concessies Lelystad en IJsselmond. Die laatste twee worden in december 2023 aan de opdracht toegevoegd.

Eerdere gunning ingetrokken

De concessie IJssel-Vecht kent een roerige geschiedenis. In 2018 starten de drie provincies een eerdere aanbesteding. De opdracht zou vanaf 2020 ingaan met een looptijd van tien jaar. Keolis won de concessie in november 2019, maar de concessieverleners trokken de gunning weer in nadat bleek dat er opzettelijk onjuiste informatie was verstrekt. De vervoerder rijdt nu een noodconcessie voor twee jaar tot december 2022.

Eind vorige maand is afgesproken dat Keolis een schadevergoeding van 2,9 miljoen euro betaalt aan de drie provincies als compensatie voor de extra kosten die de provincies hebben moeten maken.

Langere looptijd

Eerder dit jaar werd al bekend dat de concessie dertien jaar zal duren in plaats van de gebruikelijke tien jaar. De provinciebestuurders vinden het ongewenst dat de busvloot anders mogelijk twee keer van eigenaar zou wisselen.

Vervoerders hebben tot 15 december de tijd om een inschrijving te doen voor de nieuwe concessie. De provincies hebben besloten om inschrijvers een financiële tegemoetkoming te geven wanneer ze de concessie niet gegund krijgen, meldt de provincie Overijssel. Dat moet een deel van de aanbestedingskosten dekken.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.