Elektrische bus bij Dubbeldam (foto: Dubbeldam)

‘Duurzaam openbaar vervoer vraagt ook om duurzaam schadeherstel’

Bij redactioneel artikel Dubbeldam

De transitie naar emissievrije mobiliteit brengt ook veranderingen teweeg op het gebied van schadeherstel. Neem bijvoorbeeld alleen al alle kabels die door elektrische bussen lopen en na een ongeluk bloot kunnen komen te liggen. Of de reistijd naar een schadevestiging als de actieradius beperkt is. Het maakt dat de focus de afgelopen jaren ook bij Dubbeldam Groep is verschoven naar elektrisch vervoer en mobiliteitspartner.

Vorig jaar opende de schadehersteller een nieuwe vestiging in Amstelveen voor voertuigen boven de 3,5 ton. OV-vervoerders, maar ook logistieke bedrijven en dealers in en rond Amsterdam worden sindsdien een rit naar Zuid-Holland bespaard en kunnen zo sneller worden geholpen. Inmiddels zijn alle vijf landelijke locaties van Dubbeldam volledig ingericht op schadeherstel van elektrisch vervoer, zo kunnen binnenkort naast voertuigen op LNG/CGN ook waterstofbussen veilig worden hersteld. Dit zorgt ervoor dat vervoerders zowel met hun diesel- als zero emissiebussen naar dezelfde werkplaats kunnen.

Mobiliteitspartner

Net als vervoerders met veel veranderingen te maken krijgen door de transitie naar zero emissie, geldt dat dus ook voor de schadehersteller. Schadeherstel aan elektrisch vervoer vraagt om hogere kwaliteitsnormen in de werkplaats, een NEN9140-certificering en een opleiding voor medewerkers. “Onze monteurs schrikken niet terug voor nieuwe technologie, dat vinden de jongens alleen maar mooi. Zelfs tijdens de pauze bespreken ze hoe ze een klus gaan aanpakken of waar je op moet letten. Ze leren veel van elkaar”, zegt Teo Boer, sales director bij Dubbeldam Group.

Niet alles gebeurt op de werkplaats. Metrovoertuigen worden bijvoorbeeld op locatie hersteld. Het transport van een metrorijtuig is nogal kostbaar, dus schadeherstel wordt vanuit een mobiele servicebus gedaan. Van tevoren inventariseert Dubbeldam de schade en weet dan welke materialen nodig zijn. Vervolgens wordt het rijtuig op locatie hersteld.

Voorkomen van schades

Het is niet de enige verandering. Dubbeldam heeft zich afgelopen jaren namelijk ontwikkeld van schadeherstelbedrijf tot mobiliteitspartner van het wagenpark. Naast schadeherstel, carrosserie, trailers en maatwerk zijn de werkzaamheden uitgebreid met reclame en signing, wageninrichting, richttechniek en periodieke APK-keuringen. Zo kan er bij de overgang op elektrisch vervoer bijvoorbeeld worden meegedacht over een lichtere carrosserie. Wensen op maat zijn ook mogelijk.

Dit one-stop-shop-principe zorgt voor tot snellere reparatietijden, kostenbesparingen en minder werk voor de wagenparkbeheerder. Door bij het schadebeheer gebruik te maken van het online platform van Fleetrepair, kan met beschikbare data naast eenvoudige en snelle afhandeling ook een data-analyse gemaakt worden. Op die manier wordt zowel gestuurd op kostenbesparing als het voorkomen van schades.

Duurzaamheid

En als klanten stappen zetten op het gebied van duurzaamheid, kan de mobiliteitspartner natuurlijk niet achterblijven. Met de genoemde lichte carrosserie en duurzame productie speelt Dubbeldam ook zelf in op CO2-reductie. Zoals met de Dubbeldam Box, een 25 procent lichtere laadbak die leidt tot 40 procent minder brandstofverbruik en die volledig recyclebaar is. En met een spuitcabine die gebruikt maakt van vernieuwde technieken om het energieverbruik met 40 procent te reduceren.

Dubbeldam Groep is op donderdag 16 september een van de tientallen exposanten tijdens OV Expo ’21 (standnummer 3.711). De vakbeurs is gratis voor vervoerders en overheden. Ga voor alle exposanten en registratie naar deze website.

OV Expo '21

Auteur: Redactie OVPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.