‘Maak alle bus- en tramhaltes rookvrij’

bushalte Breda snelbus Breda – Oosterhout, Bravo foto: Yvonne

Alle bus- en tramhaltes in Nederland zouden rookvrij moeten worden. Die oproep doet Rover Jong, de jongerenafdeling van reizigersvereniging Rover. De jongeren zien zo’n maatregel als logische vervolgstap op het rookverbod in treinen en bussen en op treinperrons.

“Jongeren willen dat het OV nog duurzamer en gezonder wordt. Hierbij past geen ongezonde rooklucht tijdens het wachten op je bus”, meent Marloes Hofstede, woordvoerder van Rover Jong. De jongeren van Rover juichen het daarom toe dat er al verschillende regionale en lokale overheden besloten hebben om haltes in hun gebied rookvrij te maken, zoals onder meer in Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam en Twente. Maar nu zijn de bus- en tramhaltes aan de beurt. Ook de looproutes tussen station en bushalte zouden rookvrij moeten worden, vindt Rover Jong.

Rookvrije Generatie

Met hun pleidooi om roken in het openbaar vervoer helemaal uit te bannen sluiten de jongeren zich aan bij ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’, een initiatief van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. De organisaties menen dat een rookvrij openbaar vervoer bijdraagt aan een rookvrije generatie. Roken is niet alleen ongezond, maar kinderen die anderen zien roken raken zelf ook eerder in de verleiding om te gaan roken, betogen ze.

Uit een peiling van onderzoeksbureau Kantar Public die de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij lieten uitvoeren onder ruim duizend Nederlanders blijkt dat het draagvlak voor rookvrije zones groeit. Zo is 75 procent van de Nederlanders voorstander van geheel rookvrije perrons en 73 procent van geheel rookvrije bushaltes. Drie jaar geleden stond nog maar 59 procent van de Nederlanders achter een rookverbod op perrons. Sinds oktober 2020 zijn de perrons inmiddels rookvrij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.