busstation Breda

Opnieuw bezuinigingen op OV in regio Breda door corona

De gemeente Breda gaat opnieuw bezuinigen op het openbaar vervoer. Het gemeentebestuur noemt dat onvermijdelijk omdat de reizigersaantallen sterk zijn teruggelopen als gevolg van de coronamaatregelen. De beschikbaarheidsvergoeding is niet toereikend om het gehele financiële gat dat hierdoor ontstaan is te dichten. De OV-concessie West-Brabant wordt met twee jaar verlengd.

Vorig jaar en eerder dit jaar is er ook al gesneden in het OV. Het voorzieningenniveau in West-Brabant is met 6,7 procent teruggebracht, schrijft de Bredase wethouder Daan Quaars aan de gemeenteraad. Dat heeft geleid tot minder ritten op een aantal buslijnen in de daluren en minder ritten op een aantal spitslijnen naar onderwijsinstellingen.

OV-concessie twee jaar langer

Vanaf 9 januari 2022 gaan er in West-Brabant nieuwe bezuinigingsmaatregelen in. Daarmee wordt het voorzieningenniveau nog eens met 5,2 procent teruggebracht. Dat betekent dat er opnieuw -vaak in de weekenden – minder bussen gaan rijden op bepaalde trajecten. “In de meeste gevallen is de gemiddelde reizigersbezetting zo laag dat opheffing van de betreffende ritten realistisch en onvermijdelijk is”, stelt Quaars. Reizigers die door het schrappen van ritten een andere oplossing moeten zoeken verwijst hij naar alternatieven als de deeltaxi, de OV-fiets of de deelscooter.

Een andere maatregel die voortvloeit uit de coronacrisis is dat de huidige OV-concessie West-Brabant – die door Arriva uitgevoerd wordt – met twee jaar wordt verlengd van halverwege 2023 tot medio 2025.

Pilot met deeltaxi in Bavel

Verder wil de gemeente Breda onderzoeken in hoeverre deelmobiliteit een aanvulling kan zijn op het reguliere OV. Daarom wil Breda een pilot gaan doen in Bavel, een van de wijken waar als gevolg van de bezuinigen in de weekenden minder gereden wordt. Het idee is dat reizigers uit Bavel op zaterdag met de deeltaxi tegen het standaard OV-tarief kunnen reizen vanuit huis naar een van de haltes op de reguliere buslijn naar het centrum van Breda. De pilot vergt wel een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant.

Corona of niet, de inspanningen om over te schakelen om emissieloos rijden gaan gewoon door, verzekert Quaars de raad. Vlakbij de busbaan langs het spoor komt een nieuwe busremise die ingericht is op zero emissie bussen: op batterijen of waterstof. De gemeente heeft hiervoor onlangs grond aangekocht. Met Arriva gaat de gemeente bekijken of al tijdens de verlengingsperiode van de concessie emissieloze bussen ingezet kunnen worden.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Opnieuw bezuinigingen op OV in regio Breda door corona”

Paul Lamote|20.09.21|21:42

De gemeente gaat niet over het OV, dat is een zaak van de provincie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.