Felgele sticker helpt slechtziende buspassagier in- en uitchecken

Testen profielsticker door iemand met visuele beperking in RRReis-bus Keolis Foto: Keolis

Alle kaartlezers in de RRReis-bussen van vervoersbedrijf Keolis zijn voorzien van een speciale sticker die het blinde en slechtziende reizigers makkelijker moet maken om in en uit te checken.

De in- en uitcheckapparaten hebben een groot zwart glazen front. Voor mensen met een visuele beperking was het daardoor lastig om te bepalen waar ze hun OV-chipkaart moesten houden bij het in- en uitstappen. Nadat een reiziger het probleem bij Keolis aankaartte, heeft het vervoersbedrijf de kaartlezers aangepast door er een profielsticker op te plakken. De sticker heeft een contrasterende felgele kleur en is voorzien van een voelbaar profiel.

Toegankelijk Zwolle

Bij het zoeken naar een geschikte oplossing, waarbij de apparaten niet omgebouwd hoefden te worden, heeft Keolis de hulp ingeroepen van Toegankelijk Zwolle, expertisecentrum Koninklijke Visio en belangenorganisatie Oogvereniging. Ze kwamen al snel uit bij een sticker omdat die makkelijk te produceren is en snel te plaatsen in de bussen.

Een gele sticker met een groot logo en een voelbaar profiel voldeed volgens de betrokken leden van Toegankelijk Zwolle het beste aan de gestelde eisen, zo bleek uit de ervaringen van een testpanel. Een belangrijke voorwaarde was eveneens dat de sticker het signaal van de OV-chipkaart niet blokkeert. Ook dat is tevoren onderzocht.

Keolis noemt een bijkomend voordeel van de profielsticker dat nu bijna alle reizigers hun OV-chipkaart automatisch op de juiste plaats houden en daardoor sneller in- en uitchecken.

Lees ook

App wijst blinden en slechtzienden de weg op busstation Roermond

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.