Bus in Groningen

Qbuzz mijdt Grote Markt in Groningen door overlastgevend uitgaanspubliek

Fietsen die op straat worden gegooid en gebonk op ramen. De overlast door uitgaanspubliek is inmiddels zo groot, dat bussen van Qbuzz na 23.00 uur niet meer over de Grote Markt in Groningen rijden. “Voor de veiligheid van onze buschauffeurs, reizigers en de mensen op straat.”

Het werd de afgelopen weken steeds drukker op straat door uitgaanspubliek, dat na een avondje stappen in groten getale nog een snack haalt en napraat bij een afhaalmuur op de hoek van de Oosterstraat en Grote Markt. Daardoor werd het al lastig om daar veilig te rijden en sinds de coronaversoepelingen zijn ingegaan, is de chaos alleen maar groter geworden.

Bedreigend en intimiderend

Sindsdien wordt dus ook op de ramen van de voertuigen gebonkt en worden fietsen op straat gegooid. Waarop de buschauffeur de bus uit moet om de fiets weg te halen. “Dat komt bedreigend en intimiderend over”, zegt woordvoerder Michel van der Mark, omdat de mensen op straat een slokje op hebben. “We staan in contact met de politie en gemeente, maar een grote groep onder invloed is lastig onder controle te krijgen.”

Aanvankelijk meed Qbuzz alleen de hoek bij de snackbar en er werd in lokale media aandacht gevraagd voor de situatie. Maar omdat het op de volledige Grote Markt alleen maar drukker werd, is besloten sinds woensdag het hele gebied te mijden. Anders kan volgens de vervoerder de veiligheid van buschauffeurs, reizigers en mensen op straat niet meer worden gegarandeerd.

Op de lijnen 1, 3, 4 en 10 wordt daardoor dagelijks na 23.00 uur een aangepaste route gereden. Het is nog niet duidelijk tot wanneer de maatregel geldt. De situatie in het gebied wordt samen met de gemeente en politie gemonitord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.