Busstation Groningen

Qbuzz spreekt met Vindicat over ‘bedreigende situatie’ in bussen

Vervoerder Qbuzz gaat maandag met studentenvereniging Vindicat in gesprek over een “bedreigende situatie” die vrijdagavond in Groningen ontstond voor buschauffeurs en reizigers. Na een feest bij natuurgebied Kardinge zorgden studenten voor overlast in de stadsbussen naar het centrum.

Veel meer studenten dan verwacht wilden in de bus stappen. Precieze aantallen zijn er niet, maar volgens een Qbuzz-woordvoerder kwamen er “honderden tegelijk, vele malen meer dan in onze bussen zouden passen”. De studenten checkten niet in, droegen geen mondkapjes, namen bierflesjes en sigaretten mee de bus in, haalden noodhamers los en de luchtkranen bij de in‐ en uitstapdeuren werden losgedraaid, waardoor de bus niet verder kon.

De vervoerder verwacht desondanks dat er niet veel materiële schade zal zijn. Over de immateriële schade gaan ze met de studenten in gesprek. Voor buschauffeurs werd het vrijdagavond namelijk steeds angstaanjagender. “Je voelt bedreigd, je probeert je werk goed te doen en ze doen alles wat tegen de huisregels is”, aldus de woordvoerder.

Excuses gemaakt

Vindicat heeft zaterdag contact opgenomen met het vervoersbedrijf en excuses gemaakt. Maandagmiddag gaan de twee partijen met elkaar om tafel om te bespreken “hoe en waarom dit zo is gegaan en hoe dit in toekomst voorkomen kan worden”. Qbuzz vindt het belangrijk dat het studentencorps leden aanspreekt op wat er is gebeurd. “Of er wel of geen aangifte wordt gedaan en waarvan dan, dat is complexer. Het gesprek voeren over de impact en dit voorkomen in de toekomst, vinden wij belangrijker.”

Op verzoek van de politie werd de dienstregeling via Kardinge vrijdagavond stopgezet. De achtergebleven studenten zijn daarna lopend naar het centrum van de stad gegaan. De politie liep met hen mee om problemen op de ringweg en de busbanen te voorkomen. De opgeroepen ME werd uiteindelijk niet ingezet en er is niemand aangehouden.

Vindicat heeft gezegd “zeer geschrokken” te zijn van de ongeregeldheden en wil de politie waar mogelijk ondersteunen om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn geweest voor de overlast, aldus voorzitter Sanne Veken.

Overlast op Grote Markt

Qbuzz had afgelopen weken in Groningen ook op de Grote Markt te maken met overlast door uitgaanspubliek, dat fietsen op straat gooide en op de ramen van bussen bonkte. Met het oog op de veiligheid van buschauffeurs, reizigers en mensen op straat mijden bussen het gebied voorlopig na 23.00 uur mijden. De politie en gemeente zeiden afgelopen weekend tegen NRC dat er sindsdien geen excessen meer hebben voorgedaan.

Bron: DM/ANP

Lees ook: Qbuzz mijdt Grote Markt in Groningen door overlastgevend uitgaanspubliek

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.