Reizigers bij RET in metro (Foto: R. Keus)

Stijging reizigersaantallen in OV zet voorzichtig door

Foto: R. Keus, via RET

Betere tijden lijken langzaam maar zeker aan te breken voor de OV-sector. De reizigersaantallen zijn verder gestegen sinds het aangepaste thuiswerkadvies en vervallen van de anderhalvemeterregel en mondkapjesplicht op stations en haltes. Toch is bijna een derde van de voormalige reizigers nog niet terug in de trein, bus, metro en tram.

Vorige week was voor de vijfde keer op rij de drukste week in het OV sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit voorlopige cijfers van Translink. De grens van 20 miljoen check-ins werd net niet gehaald en dat betekent dat over de hele week 70 procent van de reizigers van voor corona weer terug is. Vergeleken met dezelfde periode in 2020 lag het aantal check-ins bijna 40 procent hoger.

Tekst gaat verder onder grafiek

Check-ins OV

Verreweg drukste maand

Sinds het OV in mei weer bedoeld is voor niet-noodzakelijke reizen, is een gestage stijging te zien van het aantal reizigers. Het herstel van reizigersaantallen in het weekend ligt telkens iets hoger. Op zaterdag en zondag is inmiddels circa driekwart van de voormalige reizigers terug, tegenover twee derde op doordeweekse dagen. September werd daarmee verreweg de drukste maand in het OV sinds het uitbreken van de coronacrisis. Door het einde van de zomervakantie is het traditioneel al de drukste maand.

Toch is bijna een derde van de reizigers dus nog niet terug. Dat is ook te zien aan het aantal minuten dat mensen doorbrengen in het OV, dat wordt bijgehouden in het Nederlands Verplaatsingspanel. In de derde week van september brachten Nederlanders dagelijks gemiddeld ruim twee minuten in het OV door, tegenover circa vier in dezelfde periode in 2019. Volgens spoorvervoerder NS reizen veel scholieren en studenten met de trein, maar blijft het aantal forenzen nog achter door de regels rond het thuiswerken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.