Bus Arriva Friesland

Arriva schrapt busritten in Friesland door chauffeurstekort

Foto Dylan

Een tekort aan buschauffeurs dwingt vervoerder Arriva tot afschaling van de dienstregeling in Friesland. Het ziekteverzuim is in korte tijd opgelopen tot 20 procent. Veel chauffeurs zijn ziek door een coronabesmetting of zitten thuis in quarantaine. Ook is personeel voor langere tijd minder inzetbaar als gevolg van al dan niet uitgestelde zorgoperaties dit najaar.

Arriva kan daarom niet garanderen dat het de komende weken de roosters rond krijgt om de normale dienstregeling te rijden, waarbij een grote kans op ongeplande rituitval zou ontstaan. Daarom heeft de vervoerder bij Provinciale Staten het verzoek ingediend om de dienstregeling tot aan de kerstvakantie af te schalen. De provincie Friesland heeft daarmee ingestemd, schrijft gedeputeerde Arno Brok in een statenbrief.

Gepensioneerden en kantoorpersoneel

De afgelopen periode werden in de Friese busconcessies al gepensioneerde chauffeurs en kantoorpersoneel met een D-rijbewijs ingezet. Beschikbaar personeel werd maximaal ingepland, maar dat bleek dus niet voldoende. Daarom wordt de komende weken de dienstregeling gereden zoals voor de zomervakantie. Dat houdt in dat er 90 procent van het aantal pre-corona dienstregelinguren wordt gereden.

Bussen op het hoofdnet zullen komende weken minder frequent rijden en op het platteland worden spitsritten geschrapt. Alle kernen blijven bediend van een vorm van OV dat minimaal één keer per uur rijdt. De aanpassingen gaan in per 13 december, zodat er nog enkele dagen de tijd is om reizigers te informeren. Vanaf 25 december wordt de vakantiedienstregeling gereden en op 9 januari start de nieuwe dienstregeling, met circa 6 procent minder aanbod dan in 2019.

Niet de enige concessie

Friesland gaf akkoord voor afschaling vanwege de spoedeisendheid en het tijdelijke karakter. “Dit besluit is mede tot stand gekomen omdat wij voor de reizigers geen situatie willen creëren waarbij er sprake kan zijn van ongeplande rituitval. De verwachting van Arriva is dat de situatie rondom het ziekteverzuim nog enige tijd aanhoudt en mogelijk verergert”, schrijft Brok. Bij de vervoerder zijn op dit moment nog geen zorgen dat de nieuwe dienstregeling begin volgend jaar in de problemen komt.

De provincie schrijft in de statenbrief dat de problemen door oplopend ziekteverzuim zich niet beperken tot de Friese busconcessies en dat ook in andere concessies maatregelen worden voorbereid. De dienstregeling was afgelopen weken bij sommige vervoerders af en toe al een flinke puzzel, maar massale rituitval bleef uit door collegialiteit en flexibiliteit. In België zagen De Lijn en spoorvervoerder NMBS zich al wel gedwongen om de dienstregeling af te schalen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.