Busstation Groningen

FNV waarschuwt voor uitval bussen Groningen en Drenthe door acties

Foto: Vincent

Buschauffeurs van Qbuzz voeren vrijdag opnieuw actie tegen overlast op buslijnen richting Ter Apel. Door actiebijeenkomsten op drie standplaatsen zullen volgens vakbond FNV Streekvervoer veel bussen in Groningen en Drenthe uitvallen in de ochtendspits. De overleggen vangen bij het begin van de dienst om 05.00 uur aan en duren tot 08.00 uur.

In Emmen, Oude Pekela en Stadskanaal wordt gekeken welke stappen verder kunnen worden genomen nu geen gehoor is gegeven aan de eis om meer beveiligers in te zetten, legt vakbondsbestuurder Edwin Kuipers uit. Volgens hem snappen de chauffeurs dat dit ongemak voor reizigers met zich meebrengt, “maar ze zijn het geweld en intimidatie op de lijnen door Ter Apel helemaal zat.”

Verdiepend onderzoek

Twee weken geleden werden al drie dagen lang bushaltes overgeslagen om aandacht te vragen voor de geweldsincidenten, die zich met name voordoen op lijnen tussen Emmen en Ter Apel. De buschauffeurs willen dat Qbuzz meer beveiliging inzet op de bussen en bij de haltes, maar de vervoerder zag daar vanwege een lopend verdiepend onderzoek en bestaande maatregelen geen aanleiding voor.

Dat neemt niet weg dat Qbuzz erkent dat er sprake is van overlast. Maar het onderzoek om feiten en incidenten beter in kaart te brengen wordt nodig geacht om het onveiligheidsgevoel van personeel te concretiseren en te beoordelen welke maatregelen kunnen helpen. De vervoerder spreekt van een complex en landelijk politiek probleem, dat het niet in zijn eentje kan oplossen.

Staatssecretaris gaat in gesprek

Vorige week werd bekend dat staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol op korte termijn met de vervoerders, burgemeesters en provincies in gesprek gaat over de incidenten. Dit gebeurde op verzoek van de Tweede Kamer, aan wie ze uitlegde dat vanuit het ministerie al stappen zijn ondernomen om de problemen aan te pakken. Daarbij benadrukte ze dat de verantwoordelijkheid voor werkgevers voor veiligheid van personeel en reizigers bij werkgevers ligt, waarvoor in dit geval wel een breder gesprek nodig is.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.