Zeeland beproeft elektrische lijnbus met oog op nieuwe concessie

Eerste elektrische bus Zeeland, pilot Goes. Foto: provincie Zeeland, januari 2022

Sinds deze week heeft de provincie Zeeland een eerste elektrische lijnbus in het openbaar vervoer. Hoewel Zeeland daarmee bepaald niet voorop loopt, verwacht de provincie niettemin dat het haalbaar is om vanaf 2025 alle lijnbussen zonder uitstoot te laten rijden.

De nieuwe bus is een volledig elektrische stadsbus en wordt ingezet in Goes. De opzet is om vooruitlopend op de nieuwe busconcessie, die vanaf 2025 moet ingaan, ervaring op te doen met elektrisch rijden in het openbaar vervoer. De provincie wil zo bekijken wat de plus- en minkanten zijn van elektrische bussen vergeleken met de huidige dieselbussen. Er is gekozen voor een niet al te lange route met oog op het laden van de bus.

Nieuwe concessie

Het streven is om het Zeeuwse busvervoer in de nieuwe concessie volledig emissieloos te laten verlopen. Nu kan dat nog niet volgens de provincie. De impact op de huidige concessie, die gereden wordt door Connexxion, zou te groot zijn om nu al over te stappen op emissieloze bussen. Daarom is gekozen voor een kleinschalige pilot. Overigens kijkt de provincie niet alleen naar elektrische bussen. Ook andere schone voertuigen zijn een optie in de nieuwe concessie.

Dat de provincie nu pas bezig is met de overstap op emissieloos OV komt doordat de huidige concessie al in 2015 is ingegaan, zegt een woordvoerster. “In die periode werd er nog niet op grote schaal elektrisch gereden. Bovendien was Connexxion destijds verplicht alle aardgasbussen uit de vorige concessie over te nemen.” Vanaf 2025 wil de provincie daar verandering inbrengen en inzetten op schone bussen. Schoon vervoer is het uitganspunt in zowel de recent vastgestelde mobiliteitsstrategie Zeeland als in de nieuwe busconcessie vanaf 2025.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.