IJssel-Vecht (foto: Keolis)

Ophef over takenpakket van oud-werknemers Keolis die nu bij Qbuzz werken

Oud-werknemers van Keolis die ontslagen zijn bij hun voormalige werkgever zouden nu bij concurrent Qbuzz aan de slag zijn om de vervoerder te helpen bij het binnenhalen van de nieuwe OV-concessie IJssel-Vecht. Dat meldt RTV Oost. Het zou gaan om degenen die een rol hebben gespeeld in het onregelmatig handelen van Keolis bij de vorige aanbestedingsprocedure. Volgens Qbuzz klopt dat niet. Er werken wel voormalig Keolis-medewerkers bij Qbuzz, maar ze hebben niets van doen met tenderactiviteiten.

De regionale omroep sprak de afgelopen maanden met meerdere bronnen uit de OV-sector na meldingen die er op de redactie binnenkwamen over de kwestie. Twee jaar geleden bleek dat Keolis bij de aanbesteding van de concessie IJssel-Vecht opzettelijk onjuiste informatie had verstrekt aan de opdrachtgevers: de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel.

Aanbesteding concessie IJssel-Vecht

Hoewel Keolis de betrokken medewerkers daarna ontslagen heeft, was dat niet afdoende voor de opdrachtgevers. Keolis verloor de concessie en moest een schadevergoeding betalen van 2,9 miljoen euro. In afwachting van de uitkomst van een nieuwe aanbestedingsprocedure is besloten dat Keolis een tweejarige noodconcessie zou rijden om verzekerd te zijn van continuïteit in het openbaar vervoer in de betreffende regio’s.

Inmiddels loopt de aanbestedingprocedure nog voor de nieuwe concessie. Naast Keolis hebben EBS en Qbuzz een bod gedaan op de concessie. In april wordt bekend wie van de drie het busvervoer mag verzorgen van december 2022 tot eind 2035.

Bronnen hebben aan RTV Oost gemeld dat er twee van de oud-werknemers van Keolis die betrokken waren bij de onregelmatigheden nu op basis van inhuur bij Qbuzz werken en daar een rol spelen bij de nieuwe tender. In een reactie aan RTV Oost laat Qbuzz weten dat er weliswaar werknemers van Keolis zijn overgestapt naar Qbuzz, maar dat dat gebeurd zou zijn voordat het frauduleus handelen van Keolis aan het licht kwam. De werknemers zouden bovendien bij Qbuzz niets van doen hebben met tenderactiviteiten. Op de vraag van de omroep of er ook nadat de werkwijze van Keolis aan het licht was gekomen, medewerkers in welke constructie dan ook bij Qbuzz zijn gaan werken, kwam geen duidelijk antwoord.

‘Geen rol bij tenderactiviteiten’

In een schriftelijke reactie aan OVPro, die zelf navraag deed bij Qbuzz, ontkent een woordvoerder dat oud-Keolis medewerkers Qbuzz nu helpen om de concessie IJssel-Vecht binnen te halen. “Er zijn in 2020, ruim voor aanvang van enige tenderuitgifte door provincies, voormalig medewerkers van Keolis bij Qbuzz komen werken op functies en rollen die niets met onze tenderactiviteiten te maken hebben. Betreffende collega’s zijn – voor zover relevant – door Keolis niet ontslagen. Qbuzz neemt in het aannemen van personeelsleden van collega-vervoerders bepaald geen unieke positie in.”

“Alle documenten van onze inschrijving zijn door directieleden van Qbuzz beoordeeld. Als onderdeel van de aanbestedingsdocumenten heeft onze CEO voor zowel de zorgvuldige totstandkoming en inhoud van onze inschrijving alsook voor alle onderliggende afspraken getekend.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.