HVO-sticker Arriva

Alle niet-elektrische bussen van Arriva in Limburg over op HVO

In Limburg rijden vanaf nu 131 OV-bussen van Arriva volledig op de biobrandstof HVO. Ten opzichte van diesel neemt de CO2-uitstoot hierdoor af met 90 procent. De overige 95 bussen in de vloot zijn elektrisch.

Arriva stond woensdag in Maastricht stil bij de bereikte mijlpaal in aanwezigheid van OV-gedeputeerde Maarten van Gaans van de provincie Limburg. Hij gaf aan dat deze stap van Arriva laat zien dat de energietransitie in de provincie goed op weg is en dat deze een voorbeeld kan zijn voor andere regio’s in Nederland en daarbuiten.

95 elektrische bussen, 131 op HVO

Arriva verzorgt sinds 2016 al het openbaar vervoer in de provincie Limburg. Bij de start van de samenwerking werd afgesproken dat al dat vervoer in 2026 volledig uitstootvrij moet zijn. In 2016 werd gestart met zestien elektrische bussen en sinds 2019 rijden er 95 elektrische OV-bussen rond. De overige 131 voertuigen rijden nu dus allemaal op Hydrotreated Vegetable Oil of HVO, een biobrandstof waarmee ongeveer 90 procent minder CO2 wordt uitgestoten dan wanneer er met diesel wordt gereden.

Voor enkele bustypes waarmee in Limburg wordt gewerkt, waren aanpassingen nodig om ze op HVO te kunnen laten rijden. Zo moest de verwarmingsunit worden aangepast. Ineens overgaan van diesel op HVO kon daarom niet; de voertuigen in kwestie reden afgelopen winter op een mix van 75 procent HVO en 25 procent diesel. Nu zijn deze bussen, net als de andere voertuigen, dus wel volledig over op HVO.

HVO-stickers op bussen

Daarmee is Arriva er flink sneller dan afgesproken bijna, maar nog niet helemaal. De beperkte CO2-uitstoot die er met HVO-bussen nog wel is, wordt op andere manieren gecompenseerd. Intussen merken de passagiers er niets van dat de bussen vrijwel geen schadelijke uitstoot meer producuren, maar vervoerder en provincie willen wel graag benadrukken dat dit het geval is. Daarom zijn de bussen van HVO-stickers voorzien. Gedeputeerde Van Gaans onthulde de eerste van de stickers, die aan de zijkanten en voorop de bussen te zien zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.