Zuid-Holland versnelt aanleg buscorridor R-net in Katwijk

De provincie Zuid-Holland laat de busonderdoorgang bij Valkenburg-West als onderdeel van het R-net versneld aanleggen. De aanleg wordt meegenomen in de werkzaamheden aan de Tjalmaweg om zo overlast voor de omgeving te beperken.

Langs de N206 ir. G. Tjalmaweg, aan de kant van Valkenhorst en aansluitend door de Duinvallei, komt een vrijliggende busbaan als onderdeel van de R-net corridor Leiden-Katwijk-Noordwijk. Deze busbaan gaat onder de toekomstige ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-West in de gemeente Katwijk door. De provincie heeft besloten deze busonderdoorgang mee te combineren met het werk aan de Tjalmaweg voor de RijnlandRoute.

Combineren zorgt voor minder hinder voor de omgeving, zegt provinciebestuurder Frederik Zevenberge. “Door de busonderdoorgang bij Valkenburg-West nu al mee te nemen bij de werkzaamheden voor de Tjalmaweg, voorkomen we dat de aansluiting Valkenburg-West in een latere fase opnieuw dicht moet.”

OV voor bewoners nieuwe wijk Valkenhorst

Het streven is om de vrijliggende busbaan eind 2024 klaar te hebben. Rond die tijd worden ook de eerste woningen opgeleverd van de nieuwe woonwijk Valkenhorst op de voormalige marinevliegkamp Valkenburg in de gemeente Katwijk. De komst van de R-net busbaan moet het voor de nieuwe bewoners van Valkenhorst aantrekkelijker maken om gebruik te maken van het OV. Bovendien wordt er in de wijk gebouwd met een lage parkeernorm.

Sinds mei 2021 zijn de nieuwe lijnen van het R-netwerk tussen Leiden en Katwijk in gebruik. Daarmee wil de provincie de bereikbaarheid tussen Leiden en Katwijk en Leiden en ESA Estec in Noordwijk vergroten. Om ook de nieuwe bewoners van Valkenhorst goed te kunnen bedienen met het openbaar vervoer zijn de provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk bezig met uitbreiding van de R-net corridor. Dat doen ze door de aanleg van een fiets- en voetgangersviaduct over de N206, de vrijliggende busbaan langs Valkenhorst en Duinvallei en een fietstunnel onder de N206 in de buurt van de N441.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.