Gelderse Staten willen onderzoeken hoe OV veiliger kan worden

Statenleden in de provincie Gelderland van PvdA, GroenLinks, D66, SGP en Partij voor de Dieren willen op 23 februari een initiatiefvoorstel indienen om de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Ze stellen voor om een aantal proefprojecten uit te voeren, zoals meer licht op en in de omgeving van enkele stations. Het idee komt van Gelderse jongeren.

In hun voorstel vragen Provinciale Staten het provinciebestuur om drie pilots te houden. Allereerst gaat het om een campagne om reizigers bewust te maken van grensoverschrijdend gedrag in OV. Het idee is om op allerlei plekken stickers aan te brengen met gedragsregels en een alarmnummer dat altijd bereikbaar is. Zo’n noodlijn zou nog opgezet moeten worden.

Verder wordt gedacht aan een pilot op twee stations met meer licht en groen. De derde proef richt zich op het interieur van bus en trein. De vraag is of rustige kleuren en afbeeldingen in bussen en treinen een kalmerende werking kunnen hebben waardoor het veiliger wordt in het OV. Dat willen de initiatiefnemers graag beproeven. Als de pilots doorgaan en succesvol zijn, willen Provinciale Staten graag dat ze verlengd worden en opgenomen worden in het contract met de OV-vervoersbedrijven.

Provinciaal Jeugddebat

Het bijzondere is dat het OV-voorstel voortkomt uit een Provinciaal Jeugddebat dat vorige maand plaatsvond. Samen met de Statenleden dachten een aantal jongeren na over maatregelen om het OV veiliger te krijgen. De samenwerking tussen Statenleden en Gelderse jongeren is een uitvloeisel van een in 2019 aangenomen amendement. Hierin werd gevraagd te experimenteren met nieuwe vormen van democratie en burgerparticipatie, waaronder een Jeugdcommissaris en een Jeugdparlement. Gelderse jongeren wilden wel betrokken worden bij de provincie, maar niet in die vorm. Daarom is er toen een Provinciaal Jeugddebat gekomen en twee verdiepende sessies.

Zo’n debat is een jaarlijks evenement van de Nationale Jeugdraad (NJR) om middelbare scholieren kennis te laten maken met politiek. Jongeren gaan aan de hand van stellingen aan de slag met provinciale politieke onderwerpen. Het winnende onderwerp van het Jeugddebat in Gelderland was sociale veiligheid in het OV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.