Keolis werft vrouwelijke buschauffeurs op Vrouwendag

Onder de noemer ‘Baas in eigen Bus’ hield Keolis woensdag op Internationale Vrouwendag een actie om meer vrouwen warm te laten lopen voor het vak buschauffeur. De vervoerder heeft net als veel andere OV-bedrijven nog steeds te kampen met een tekort aan chauffeurs.

Tijdens de actiedag werd één bus per vervoersgebied (allGo, Syntus Utrecht, Twents en RRReis) gereden door vrouwelijke buschauffeurs. De bus waren versierd met slingers en ballonnen en op de beeldschermen draaide een speciale video. Op de busstations van Almere centrum, Amersfoort, Enschede en Zwolle deelden medewerkers flyers uit. Op twee busstations konden belangstellenden onder begeleiding van een instructeur zelf een stukje rijden in een lesbus.

Aandeel vrouwelijke chauffeurs 18 procent

De actie was een initiatief van een groep vrouwelijke medewerkers en werd omarmd door Keolis. Ook uitzendbureau Randstad en E&R opleidingen werkten eraan mee. In een tijd waarin het lastig is om aan voldoende buschauffeurs te komen hoopt het vervoersbedrijf vrouwen enthousiast te krijgen voor het beroep. Daar liggen nog kansen, hoopt Keolis. Het aandeel vrouwelijke buschauffeurs ligt nu op 18 procent bij het bedrijf. De arbeidsvoorwaarden zijn goed volgens het bedrijf en vrouwen hebben net als mannen de mogelijkheid om parttime te werken. Als ze nog geen ervaring als buschauffeur hebben, neemt Keolis de opleiding voor zijn rekening.

Buschauffeur Mandy is enthousiast over haar vak, zegt ze in een filmpje op de Keolis-website. “Je bent baas in eigen bus. Je hebt contact met klanten en het is heel afwisselend werk.”

Verschillende doelgroepen

Volgens een woordvoerster van Keolis was de actie niet alleen bedoeld om vrouwen te werven, maar ook om alle vrouwelijke collega’s in het zonnetje te zetten op Internationale Vrouwendag. Het is nog niet duidelijk of zich ook al vrouwen gemeld hebben die achter het stuur willen bij Keolis. Massale aanmeldingen had het bedrijf ook niet direct verwacht. “We hopen dat mensen er in ieder geval over na gaan denken”, zegt de woordvoerster. De campagnesite blijft gewoon in de lucht.

Keolis richt zich bij het aantrekken van buschauffeurs op allerlei verschillende groepen. Zo zijn er bijvoorbeeld trajecten voor studenten, die de kans krijgen om hun busrijbewijs te halen en het vak daarna te combineren met hun studie.

Vorig jaar organiseerde Keolis een werkleertraject voor een aantal statushouders. Ze kregen niet alleen een rijopleiding, maar bekwaamden zich ook verder in de Nederlandse taal. Inmiddels waarin ze niet alleen leerden rijden, maar ook aandacht was voor de Nederlandse taal. Inmiddels zijn ze aan het werk in de regio IJssel-Vecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.