Zeeland overweegt andere opzet van Bredabus

Bredabus, lijn 19 naar Hulst, in centrum Breda, maart 2022 foto: Yvonne

De provincie Zeeland overweegt om de Bredabus, een busverbinding tussen Hulst en Breda via Antwerpen, grondig aan te passen nu er voor een groot deel van het traject inmiddels ook een spoorverbinding beschikbaar is. Buspassagiers zouden dan in Antwerpen over moeten stappen en vandaar verder reizen met de trein naar Breda.

Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op vragen van een aantal CDA-Kamerleden over het mogelijk verdwijnen van de lijn. Het Zeeuwse provinciebestuur heeft haar gezegd de buslijn wel te willen behouden, maar door de toenemende exploitatiekosten te kijken naar goedkopere alternatieven.

De provincie Zeeland en de NS zijn in gesprek over de optie om bij het alternatief via de trein studenten met een studenten-OV-chipkaart gratis te laten reizen via Antwerpen, schrijft Heijnen.

‘Geen verschraling’

De bewindsvrouw heeft zelf geen opties om eventuele verschraling van het openbaar vervoer in Zeeland, waar de Kamerleden voor vrezen, tegen te gaan. De provincie Zeeland als concessiehouder en de vervoerders zijn volgens Heijnen zelf verantwoordelijk voor een goede dienstregeling. “Aanpassingen in het aanbod stemmen zij vervolgens af met de gemeenten in het concessiegebied, waarbij de (regionale) reizigersorganisaties adviesrecht hebben. Deze manier van werken past bij de decentralisatie van het stads- en streekvervoer”, aldus Heijnen.

Zeeland heeft haar laten weten de aanpassing van de buslijn geen verschraling betekent, maar juist een verbetering van de reismogelijkheden. “Op meer plaatsen en meer tijden zal er mobiliteit beschikbaar zijn. Dit aanbod zal echter niet alleen bestaan uit grote bussen, maar een combinatie van snel openbaar vervoer en fijnmazige mobiliteit.”

Commotie

In Zeeland ontstond de afgelopen weken veel ophef over de Bredabus, waar veel Zeeuwse jongeren gebruik van maken die studeren in Brabant. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maken veel Zeeuwse politieke partijen zich sterk voor behoud van de bus. Het provinciebestuur is bezorgd over de oplopende kosten van de huidige verbinding en kijkt daarom naar alternatieven.

In antwoord op vragen van de Zeeuwse partij Forum voor Democratie liet het provinciebestuur onlangs weten dat behoud van de huidige Bredabus (Hulst-Antwerpen-Breda) duurder is dan de alternatieve verbinding: van Hulst naar Antwerpen met de bus en van Antwerpen naar Breda per trein. “De best mogelijke inschatting is dat deze extra kosten 600.000 euro per jaar bedragen.”

Lees ook

Zeeland wil bus deels vervangen door deeltaxi’s en kleine bussen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

3 reacties op “Zeeland overweegt andere opzet van Bredabus”

Gabriël Hoezen|12.03.22|12:19

Vorige maand nog gereisd van Hulst naar Breda. Wat een mooie verbinding!
Je kunt op je vingers natellen dat plan dit de doodsteek zal zijn. Extra overstappen. Aansluitingsstress. Wachttijd. Gedoe met verschillende kaartjes? Hogere prijzen. Geheel gedacht vanaf de bureautafel, niet vanuit reiziger. De autoafhankelijkheid van Zeeuws Vlaanderen wordt hiermee echt 100%.

Pat Rick|14.03.22|13:58

Heel vervelend, zeker nu de treinverbinding naar Vlissingen wordt uitgebreid. Zeeland moet juist meer inzetten op OV, ipv OV uitkleden. Is de volgende stap dan vervangen door een buurtbus? En dan opheffen, zoals vaker gebeurt? Want andere opzet lijkt een verkapte bezuiniging.

Paul Lamote|20.03.22|18:54

Overbodig geworden busdienst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.