ASML Campus Veldhoven. Foto: ASML

Aanvullend OV in de maak naar bedrijventerreinen regio Eindhoven

Brainport Bereikbaar is bezig met onderzoek om te bekijken of er als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer busverbindingen opgezet kunnen worden vanuit de regio naar de grotere bedrijventerreinen in en rond Eindhoven. De eerste kleinschalige proefritten met deze zogeheten ‘Business Lines’ zijn de afgelopen weken gereden.

Business Lines zijn bussen voor werknemers die snel en comfortabel vanuit hun woonplaats in de regio naar de grotere bedrijventerreinen in en rond Eindhoven willen reizen. De eerste proefritten hebben de afgelopen weken plaatsgevonden. Er wordt speciaal gekeken naar routes waarvoor nu nog geen directe verbinding met het openbaar vervoer bestaat.

Onderzoek onder aspirant-reizigers

Het idee is om uiteindelijk meer mensen te verleiden om hun auto te laten staan en de bus te kiezen. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig om potentiële busreizigers te betrekken bij de ontwikkeling van buslijnen naar bedrijventerreinen. Zo kom je erachter wat ze belangrijk vinden, zegt Ariane Moussault, projectleider Collectief Vervoer bij Brainport Bereikbaar. “Welke haltes zijn bijvoorbeeld ideaal? En hoeveel haltes? Is wifi aan boord nodig en hoe luxe moeten de bussen verder zijn? Ook de prijs en integratie met andere reisapps voor openbaar vervoer en deelvervoer zijn nog onderwerp van gesprek. Dat levert soms inzichten op die we vanaf papier niet zo bedacht hadden. Snelheid is bijvoorbeeld zeker niet voor iedereen de belangrijkste factor.”

Op dit moment doen alleen nog medewerkers van ASML mee aan de testen. Volgens Brainport Bereikbaar hebben ook Philips, VDL en het Máxima Medisch Centrum  al toegezegd om deel te nemen met de volgende proefritten. Tijdens de kleinschalige proefritten reizen de deelnemers gratis. Werkgevers en de provincie Noord-Brabant betalen de kosten. Na de proefritten volgen grootschalige pilots. Daar kan iedereen aan mee doen en daar moet wel voor betaald worden.

Vier kansrijke routes

Op basis van data-analyse zijn vier kansrijke routes in beeld gebracht voor de Business Lines. Daarvoor is gekeken naar de postcodes van de woonplaatsen van de medewerkers van een aantal grote bedrijven op de bedrijventerreinen rond Eindhoven. Het gaat om verbindingen die niet of alleen moeilijk bereikbaar zijn met fiets en openbaar vervoer.

Route 1: Den Bosch – Boxtel – Best – Eindhoven/Veldhoven

Route 2: Weert – Maarheeze – Eindhoven/Veldhoven

Route 3: Uden – Veghel – St. Oedenrode – Son – Eindhoven/Veldhoven

Route 4: Best – Eindhoven – Veldhoven

Om de overstap van auto op bus nog aantrekkelijker te maken is ook gekeken op welke delen van de routes de Business Lines mogelijk over de vluchtstrook kunnen rijden en of dat tijdwinst oplevert. Daar is uitgekomen dat de vluchtstrook van de A50 tussen Uden en Eindhoven begin volgend jaar al voor de Business Line benut kan worden. Op de Kempenbaan in Veldhoven is een busbaan aanwezig, dus ook daar kan de rijdt de bus eventuele files voorbij rijden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.