Breda niet bereid om te lobbyen voor behoud Bredabus naar Hulst

De gemeente Breda ziet geen reden om zich in te spannen voor het behoud van de Bredabus, een busverbinding tussen Hulst en Breda via Antwerpen. Dat wordt duidelijk uit de beantwoording door het gemeentestuur van vragen die het CDA erover gesteld had.

De provincie Zeeland, die verantwoordelijk is voor de Bredabus, wil deze lijn 19 grotendeels schrappen omdat er inmiddels een spoorverbinding is gekomen tussen Breda en Antwerpen. Het idee is dat reizigers dat deel van het traject dan met de trein kunnen afleggen. Daarmee is de provincie Zeeland een stuk goedkoper uit. Zeeland is nog in gesprek met de NS over de details, waaronder de kosten voor studenten.

Het CDA wees het Bredase gemeentebestuur erop dat lijn 19 een belangrijke verbinding is voor forensen, dagjesmensen en studenten uit Zeeuws-Vlaanderen die in Brabant studeren. De lijn is volgens de fractie ook een uitkomst voor mensen met een lichamelijke beperking omdat de bus goed toegankelijk is en er geen overstap nodig is.

Busverbinding naar Goes

Het CDA vroeg of Breda bereid is om bij zowel de provincie Noord-Brabant als de provincie Zeeland te lobbyen voor het behoud van lijn 19. Daar ziet het gemeentebestuur niets in. Er is immers een prima spoorverbinding tussen Breda en Antwerpen schrijft het college van b&w. “Daar komt bij dat Zeeland samen met Connexxion de mogelijkheden voor een snelle busverbinding van Zeeuws-Vlaanderen naar Goes onderzoekt, met overstap op de trein naar West-Brabant.

Volgens het gemeentebestuur is de doelgroep van de Bredabus eenzijdig. Het gaat voor 70 tot 80 procent om scholieren en studenten. Daarnaast zou de bezetting van de bus op veel ritten slecht tot zeer slecht zijn.

“Al met al vinden wij het noch opportuun, noch zinvol specifieke actie te nemen richting GS van Noord-Brabant”, concludeert het gemeentestuur in de brief aan het CDA.

Lees ook

Zeeland overweegt andere opzet van Bredabus

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Breda niet bereid om te lobbyen voor behoud Bredabus naar Hulst”

kees boer|01.04.22|22:13

Ik heb elders een reddingsvoorstel gedaan om deze lijn te verleggen vanuit Bergen op Zoom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.