De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

De Lijn gaat zwartrijders harder aanpakken

Vervoersbedrijf De Lijn bindt de strijd aan tegen zwartrijders. De controles worden opgevoerd, omdat volgens het bedrijf en de Vlaamse overheid het aantal zwartrijders inmiddels onaanvaardbaar hoog is geworden.

Door corona is het aantal reizigers in de Vlaamse bussen en trams dat niet betaalt voor hun rit fors gestegen. Uit de cijfers van De Lijn blijkt dat het percentage zwartrijders in landelijke regio’s oploopt tot 10 à 15 procent. In stedelijke gebieden stelden controleurs vast dat maar liefst één op de twee reizigers niet correct betaalde.

“De cijfers betreffende zwartrijden zijn absoluut onaanvaardbaar. De Lijn zal dan ook de komende weken de controles opdrijven. Zo willen we het zwartrijden indijken en de reizigers bedanken die wel correct betalen”, zegt Lydia Peeters, minister van Mobiliteit in Vlaanderen.

‘Asociaal gedrag’

Het opgelopen percentage zwartrijders scheelt De Lijn veel inkomsten in een periode waarin het aantal reizigers als gevolg van corona juist gedaald is. Daarom worden de controles vanaf de paasvakantie geïntensiveerd. Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn: “We stellen vast dat een deel van onze reizigers het achteraan opstappen als een vrijgeleide ziet om niet te betalen. Zwartrijden doet onze ontvangsten dalen en dus ook onze kwaliteit. Met een extra campagne en meer controles maken we nu een vuist: zwartrijden is asociaal gedrag.”

De campagne die Schoubs noemt is eerder deze maand gestart. Daarin wordt gewaarschuwd welke boetes reizigers te wachten staan die geen geldig vervoersbedrijf kunnen laten zien. Die boetes kunnen oplopen tot 400 euro, afhankelijk van de aard van de overtreding. In de campagne zet De Lijn ook alle opties om een vervoersbewijs aan te schaffen nog een keer op een rij.

Lees ook

OV-NL: 20 % busreizigers betaalt niet bij achterin instappen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.