Ebusco 3.0

Ebusco 3.0 bus wint Red Dot Award in internationale ontwerpwedstrijd

Foto: Ebusco

Busbouwer Ebusco heeft een designprijs gewonnen voor het ontwerp van de composiet Ebusco 3.0 bus. Het gaat om een Red Dot Award 2022 in de categorie product design voor industrieel geproduceerde producten.

De Red Dot Award is een van de grootste jaarlijkse designwedstrijden wereldwijd, waarin meerdere producten bekroond worden. Het prestigieuze red dot-label is uitgegroeid tot een soort keurmerk voor goed design. De officiële prijsuitreiking van de wedstrijd vindt eind juni plaats in Essen tijdens de Red Dot Design Week.

KesselsGranger DesignWorks

Ebusco, de beursgenoteerde ontwikkelaar en leverancier van elektrische bussen en laadsystemen uit Deurne, laat weten vereerd te zijn met de prijs. “Dankzij de samenwerking met onze partner KesselsGranger DesignWorks, die al vanaf het begin met ons samenwerkt, zijn we erin geslaagd om deze bus zo te ontwerpen dat hij zich onderscheidt van alle andere”, aldus Ebusco. KesselsGranger DesignWorks is onder meer gespecialiseerd in het ontwerpen voor openbaar vervoer op de weg en in het water.

Nadat Ebusco in 2019 het prototype van de Ebusco 3.0 presenteerde, werden eind vorig jaar de eerste bussen geleverd aan Stadtwerke München, een van de innovatiepartners van Ebusco. In Nederland gaan de voertuigen in de loop van dit jaar ook de weg op. Ze gaan dienst doen in Gooi en Vechtstreek, een concessiegebied van Transdev.

Interieur en exterieur

Het ontwerp van het interieur van de Ebusco 3.0 is gericht op comfort voor zowel passagier als chauffeur. De vlakke vloer zorgt voor bewegingsruimte. Dankzij het optioneel panoramische dakraam kan er veel natuurlijk daglicht binnen komen. Veiligheid is een ander belangrijk ontwerpaspect. Dat komt onder meer tot uiting in de camera’s.

De vorm van de carrosserie is bepaald door de kromming van het koolstofvezelarme spaceframe. Die zorgt niet alleen voor extra sterkte, maar ook voor een bijzondere gewelfde vorm.

Ebusco is tien jaar geleden opgericht. Inmiddels rijden er in meerdere Europese landen elektrische bussen van de fabrikant, waaronder Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Ebusco 3.0 bus wint Red Dot Award in internationale ontwerpwedstrijd”

Leeuwarder|01.04.22|10:52

Grappig hoe VDL gisteren ook meldde een Red Dot Award te hebben gewonnen met de nieuwe Citea. Geeft wel aan hoeveel waarde zo’n award heeft lol.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.