Zeeuwse pilot peilt behoefte aan vraaggestuurd vervoer

Passagier buurtbus Waarde in Zeeland foto: provincie Zeeland via Connexxion

De provincie Zeeland en vervoerder Connexxion beginnen in de gemeente Reimerswaal met een pilot met flexibel en vraaggestuurd vervoer. Een buurtbus wordt drie maanden lang op dinsdagmiddag ingezet voor inwoners met een specifieke vervoersbehoefte. De proef start op 5 april.

De pilot komt voort uit de Regionale Mobiliteitsstrategie van de provincie, gemeenten en andere Zeeuwse partijen. Met de Ontmoetingsbus Reimerswaal mikken de initiatiefnemers op bewoners die op pad willen, maar voor wie het bestaande vervoer geen goede oplossing biedt. Daarom rijdt vanaf deze week buurtbus Waarde elke dinsdagmiddag tussen half één en drie uur. De bus haalt passagiers na reservering via de gemeentelijke vervoerscentrale op en brengt ze ook weer terug.

“De Ontmoetingsbus is een mooi voorbeeld van hoe we vervoer op een andere manier organiseren”, zegt provinciebestuurder Harry van der Maas.

Capaciteit over

Een rit kost 2 euro en dat bedrag moet in de bus gepind worden. Omdat het gaat om pilot kan de OV-chipkaart niet gebruikt worden. De buurtbus die hiervoor gebruikt wordt rijdt normaal op vaste tijden en doet vaste haltes aan. Op dinsdagmiddag is gebleken dat het minder druk is in de bus, vandaar dat er dan capaciteit is om de bus in te zetten voor de pilot.

Het doel van de pilot, die tot 30 juni loopt, is om te kijken of er belangstelling is voor een dergelijk vorm van vervoer. Als dat inderdaad het geval is, wordt vraaggestuurd vervoer verder uitgerold in de provincie op plekken waar er behoefte aan is.

Schaalbaarheid

“We staan met z’n allen voor de uitdaging om mobiliteitsarmoede te voorkomen en met deze proef denken we hier een bijdrage aan te leveren”, zegt concessiedirecteur Ben Dwars van Connexxion. “Voor Connexxion is het daarnaast belangrijk om de schaalbaarheid van dit initiatief te toetsen.”

Behalve de provincie Zeeland, Connexxion en de gemeente Reimerswaal werken ook Zorggroep Ter Weel en Buurtbusvereniging Waarde mee de proef.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.