Chauffeurs blij met verlengde pendelbus tussen Emmen en Ter Apel

De pendelbus voor asielzoekers tussen station Emmen en het aanmeldcentrum in Ter Apel kan tot eind 2026 de hele dag blijven rijden. Voor dit jaar is de financiering rond, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Voor de periode tussen 2023 en 2026 komt er een aanbesteding. Buschauffeurs zijn blij met de verlenging, maar willen meer maatregelen om hun veiligheid te vergroten.

De speciale pendelbus is in 2019 in het leven geroepen vanwege de overlast die asielzoekers veroorzaakten op de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. Eerst ging het om een pilot, maar die werd na een paar maanden verlengd toen bleek dat overlast was afgenomen.

Op termijn moet de bus overbodig worden. Het ministerie vindt dat er structurele maatregelen moeten komen om de overlast tegen te gaan. Met de gemeente Westerwolde is afgesproken dat de pendelbus afgebouwd wordt zodra dat mogelijk is.

Volgens het ministerie is het maar een kleine groep die voor overlast zorgt. Om de problemen op te lossen is lokale samenwerking nodig.

Extra maatregelen reguliere buslijnen

Ook met de komst van de pendelbus verdween de overlast in de reguliere bussen naar Ter Apel niet. Chauffeurs maakten zich zorgen over hun veiligheid en voerden eind vorig jaar een aantal dagen actie omdat ze meer beveiliging wilden.

Onlangs zijn daarom extra maatregelen genomen om het OV te ontlasten na afspraken tussen vervoerder Qbuzz en vakbond FNV. Zo is de pendelbus langer gaan rijden, is er nieuwe incheckapparatuur gekomen, cameratoezicht bij de bushalte van lijn 73 in Ter Apel en extra toezicht op het station. Verder zijn er gastheren en -vrouwen op station Emmen om de doelgroep te wijzen op de pendelbus.

Veiligheid verbeterd, maar het kan nog beter

Volgens Edwin Kuiper, bestuurder van FNV Streekvervoer, zijn de chauffeurs op de reguliere lijn tussen Emmen en Ter Apel blij met de verlengde pendeldienst en de andere maatregelen. “Al deze maatregelen zorgen voor een flinke verbetering van de veiligheid en het werkplezier van de chauffeurs. En daar was het ze allemaal om te doen.”

Toch blijven er nog wensen over. Zo willen de buschauffeurs dat er op het station in Emmen de hele dag beveiligers aanwezig zijn. Ook pleiten ze voor een vaste aanwezigheid van een beveiliger op de avondbus. Die was er begin dit jaar bij wijze van proef, maar die proef is afgelopen. Kuiper laat weten dat FNV erover in gesprek blijft met het ministerie en andere betrokken partijen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.