Elektrische bus RET (bron: Rick Keus)

CROW: overnameregeling zero-emissiebussen geeft vervoerders zekerheid

Beeldbank RET, vrij te gebruiken

Kennisplatform CROW-KpVV heeft een aangescherpte handreiking gepubliceerd die die OV-concessieverleners kan helpen om bij de wisseling van een vervoerder een overnameregeling te maken voor batterij-elektrische bussen en de bijbehorende laadinfrastructuur.

Zo’n regeling moet zowel de bestaande als de nieuwe vervoerder zekerheid geven. De zittende vervoerder krijgt duidelijkheid over de voorwaarden waaronder de nieuwe vervoerder verplicht is het zero-emissiebussysteem over te nemen. De nieuwe vervoerder moet weten hoe het de inzetbaarheid van het over te nemen zero-emissiebussysteem tijdens de resterende afschrijvingsperiode.

De nieuwe handreiking van CROW is een vervolg op de eerdere publicatie ‘Overnameregeling zero-emissie busmaterieel’ uit 2020.

Meer en beter OV

Sommige OV-autoriteiten verlengen de concessieduur van tien tot maximaal vijftien jaar om te voorkomen dat de zero-emissiebussen na afloop van de concessie versneld moeten worden afgeschreven. Andere overheden kiezen voor een kortere concessieduur in combinatie met een overnameregeling van het zero-emissiebussysteem.

Ook als er sprake is van een gefaseerde instroom van zero-emissiebussen tijdens de concessieperiode, voorkomt een overnameregeling volgens CROW dat ze mogelijk versneld moeten worden afgeschreven. Vervoerders die weten dat er zo’n regeling geldt kunnen voor de beschikbare overheidsbijdrage meer en beter openbaar vervoer aanbieden of er een lagere bijdrage voor vragen.

Om te komen tot de aangepaste handreiking heeft CROW onder meer gekeken naar overnameregelingen in de concessies: IJssel-Vecht, Groningen-Drenthe, Oost-Brabant, West-Brabant, Zuidoost-Fryslân en Wadden, Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem en Zaanstreek-Waterland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.