Busstation Oosterhout

Brabant peilt belangstelling voor deelmobiliteit bij OV-knooppunten

Busstation Oosterhout

Hoe kansrijk zijn mobiliteitshubs op negen mogelijke locaties in het westelijk deel van de provincie Noord-Brabant? Die vraag wil de provincie de komende twee maanden beantwoord zien door het uitvoeren van een marktoriëntatie. Onder de geselecteerde OV-knooppunten zijn twee treinstations en twee busstations.

De uitkomsten van de studie wil de provincie gebruiken om bepalen of het zinvol is om aansluitend een aanbestedingsprocedure te starten. De marktoriëntatie moet eerst meer inzicht verschaffen in de potentie van bijvoorbeeld deelauto’s, deelscooters en deelfietsen op de negen OV-knooppunten in West-Brabant die nu in beeld zijn.

Het idee is dat reizigers op de hubs makkelijk van het ene vervoermiddel over kunnen stappen op het andere. In de opvatting van de provincie is een hub meer dan alleen een overstapplek van auto of fiets naar OV en andersom. Het is ook een plek waar reizigers gebruik kunnen maken van andere functies, zoals horeca, pakketpunten of flexplekken. Met het onderzoek wil de provincie ook peilen of er in de markt belangstelling is voor het aanbieden van dergelijke diensten.

Vier stations en vijf andere OV-knooppunten

Uit een analyse van veertig locaties zijn er negen overgebleven om met gemeenten samen verder te onderzoeken. In vier gevallen gaat het om stations: Roosendaal (trein), Lage Zwaluwe (trein), Oosterhout (bus) en Oud Gastel (bus). Op de andere vijf locaties zijn haltes die door meerdere buslijnen worden aangedaan: Sleeuwijk Tol A27, Wijk en Aalburg Kromme Nol, Wagenberg Kruispunt, Dinteloord Noordlangseweg en Made Gemeentehuis.

De marktconsultatie bestaat uit een aantal onderdelen. Nadat marktpartijen de gelegenheid hebben gekregen om vragen te stellen kunnen ze tot 13 mei schriftelijk vragen beantwoorden die de provincie gesteld heeft. Later die maand houdt de provincie nog aanvullende gesprekken met een aantal geselecteerde partijen.

Na het afronden van de marktoriëntatie gaat Noord-Brabant samen met de betreffende gemeenten bekijken of het zinvol is op alle of een deel van de locaties hubs op te zetten en hoe ze dat verder gaan aanpakken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.