Trein Arriva in Groningen

Gratis OV voor 350 Wmo-gebruikers tijdens pilot in Groningen en Drenthe

Foto Marieke

Zo’n 350 inwoners van de gemeente Groningen mogen zes maanden lang gratis reizen met het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe. Het gaat om pilot van de gemeente en een aantal vervoersorganisaties om mensen die nu gebruik maken van het Wmo-vervoer te laten kennismaken met het OV.

In totaal waren er ongeveer achthonderd mensen benaderd met de vraag of ze interesse hadden. Daarvan hebben zich 350 van aangemeld. De deelnemers krijgen voor de duur van de proef een Voor Elkaar Pas van Arriva, waarmee ze gratis kunnen reizen met de bus en trein binnen Groningen en Drenthe. Ze kunnen daarbij ook gratis een medereiziger of begeleider meenemen.

Belemmeringen wegnemen

Doel van de pilot is om Wmo-gebruikers te laten ervaren hoe het is om met de bus of trein te reizen en op welke belemmeringen ze mogelijk stuiten. Met die inzichten kunnen de initiatiefnemers van de pilot aan de slag om die drempels waar mogelijk weg te nemen. Volgens de gemeente zijn de afgelopen jaren al verbeteringen doorgevoerd om het OV toegankelijker te maken. Zo is de instap verlaagd van halte naar bus of van perron naar trein.

Een andere aanpassing is dat de zitplaatsen voor reizigers met een lichamelijke beperking goed bereikbaar. Ook zijn de bussen voorzien van een rolstoelbeveiligingssysteem.

De proef is een samenwerking tussen de gemeente Groningen, Het OV-bureau Groningen Drenthe, Publiek Vervoer Groningen Drenthe en Arriva en loopt tot en met september van dit jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Gratis OV voor 350 Wmo-gebruikers tijdens pilot in Groningen en Drenthe”

COR!NA|20.04.22|20:18

Dit loopt al anderhalf jaar
Kan iemand uitleggen hoe dit zit?
Corina

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.