Bushalte Walviskaak. Foto: gemeente Haarlemmermeer / Kees van der Veer

Gemeente Haarlemmermeer zoekt redder voor bushalte Walviskaak

De kans is groot dat de opvallende bushalte bij het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp eindigt onder de sloophamer, tenzij zich nog een redder meldt. De gemeente Haarlemmermeer kan als eigenaar de onderhoudskosten van de Walviskaak niet meer dragen nu Connexxion de huur heeft opgezegd van de chauffeursruimte midden in het kunstwerk.

De enige redding kans op redding voor ‘The Amazing Whale Jaw’, zoals het object officieel heet, is als zich nog iemand aandient met een goed idee voor een nieuwe bestemming. De gemeente heeft hiervoor een oproep gedaan op de eigen website.

Nieuwe coatinglaag

Toen Connexxion eind vorig jaar liet weten de huur te willen opzeggen voor de rustruimte, ging de gemeente op zoek naar een nieuwe invulling. De vervoerder huurde de ruimte sinds 2013. Zo werd gedacht aan een kiosk, wat volgens het bestemmingsplan mogelijk is. Dat is tot nu toe niet gelukt. Het Spaarne Gasthuis wilde het object eventueel wel huren, maar kopen is geen optie voor het ziekenhuis. De provincie Noord-Holland is er ook niet in geslaagd om andere functie te vinden voor de Walviskaak. De provincie betaalt ook niet mee aan het onderhoud.

De jaarlijkse onderhoudskosten voor de bushalte waren al ontoereikend om uit de huur van de rustruimte te betalen, maar wat de gemeente nu opbreekt is dat het object ook opnieuw gecoat moet worden. Architect Maurice Nio van Nio Architecten, die het object ooit ontwierp, schat de kosten voor een nieuwe coating op ruim twee ton. Dat is meer dan de gemeente zelf begroot had. Daarom denkt de gemeente nu dat sloop en vervanging door een abri de beste oplossing is.

In de achtertuin

De halte werd in juni 2003 geopend en vormt een knooppunt tussen het lokale busnetwerk en de Zuidtangent. In de beginjaren was de Walviskaak nog wit en daarom erg gevoelig voor graffiti. Inmiddels heeft het object al weer jaren de huidige rood-oranje kleur.

Sinds de oproep van de gemeente zijn er al wat suggesties binnengekomen, vertelt een woordvoerster. Zo is er een kunstenaar die de vijftig meter lange Walviskaak wel in zijn achtertuin wil neerzetten. En iemand anders opperde om er graffitiwal van te maken.

Ideeën voor een tweede leven van de Walviskaak kunnen nog tot 15 mei bij de gemeente ingediend worden door een e-mail te sturen aan info@haarlemmermeer.nl met als onderwerp: Idee voor de Walviskaak. Voorwaarde is wel dat zo’n alternatief plan de gemeente geen geld kost.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.