CAO

FNV: acties in het streekvervoer vanwege uitblijven betere cao

Werknemers in het streekvervoer gaan binnenkort staken. Volgens vakbond FNV zijn de werkgevers niet met een beter cao-voorstel gekomen. De bond had die werkgevers tot dinsdag de tijd gegeven met een nieuw bod te komen, nadat een eerder eindbod door de bond was afgewezen.

Streekvervoer-bestuurder Marijn van der Gaag stelt dinsdag dat het niet anders kan, omdat het ziekteverzuim steeds verder oploopt en de werkdruk “gigantisch hoog” is. In 2018 werd ook gestaakt vanwege die werkdruk. Toen werd gesteld dat er niet eens tijd was om naar het toilet te gaan. “De geschiedenis herhaalt zich. Werkgevers hollen de dienstregeling steeds verder uit, en de roosters worden steeds zwaarder. Met de grote personeelskrapte en de vergrijzing wordt de druk nog verder vergroot. Het ziekteverzuim loopt lokaal op tot boven de 25 procent. Dat is echt onacceptabel”, aldus Van der Gaag.

De voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) Fred Kagie zegt de acties rustig af te wachten. De werkgevers waren verbaasd over het ultimatum. Hij stelt dat vakbond CNV het eindbod wel heeft geaccepteerd en dat FNV hen niet opnieuw heeft uitgenodigd verder te praten en met extreme eisen kwam. “Dat is geen basis, het ov zit in zwaar vuur. We liggen aan het infuus van de overheid en in zo’n situatie hebben we een cao geboden die marktconform is. FNV wil meer, maar ik begrijp het oprecht niet.” Eerder stelde hij al meer geboden te hebben dan eigenlijk kon en dat het eindvoorstel het maximale was.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: René Quist

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.