Elektrische bus van EBS in concessie Waterland (Edam)

Nieuw testcentrum voor elektrische bussen en andere zware e-voertuigen

Foto Inge

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL opent in Arnhem op 8 juni een nieuw open toegankelijk testcentrum voor elektrische voertuigen. In het lab kunnen naast personenauto’s ook grotere en zwaardere elektrische voertuigen, zoals bussen, vrachtwagens en bouwmachines en hun laadinfrastructuur worden getest. Koning Willem-Alexander zal de officiële openingshandeling verrichten.

Nederlandse en internationale producenten van voertuigen, laadpaalfabrikanten en –beheerders, bedrijven die energiediensten leveren, netbeheerders en onderwijsinstellingen kunnen gebruik maken van de testfaciliteiten. Er is apparatuur aanwezig om de stroomkwaliteit te meten en er zijn laadpalen om in korte tijd en met hoge vermogens stroom te kunnen laden. Ook kan in het testcentrum de hele communicatieketen van voertuig, laadpaal en interactie met andere elementen zoals zonnepanelen worden onderzocht. Daarbij is ook aandacht voor digitale veiligheid van de communicatie.

“Het belang van deze stap is dat we door dit te doen meegroeien met de ontwikkelingen op het gebied van elektrische mobiliteit. We zijn eerst bezig geweest met personenauto’s en we gaan ook nu beginnen met elektrische vrachtwagens, bussen, graafmachines”, zegt directeur Onoph Caron in een toelichting op de website van ElaadNL.

Verschillende soorten testen

Bij het testlab zullen straks verschillende soorten testen uitgevoerd worden: interoperabiliteit (werkt een bepaalde laadpaal met een bepaald voertuig); smart charging (hoe gaat het voertuig om met meer of minder energie); spanningskwaliteit (om te kijken of er verstoringen optreden vanuit voertuig of lader die op het net terechtkomen en andersom welk effect verstoringen op het net hebben op lader en voertuig); cybersecurity (onderzoek naar veiligheid van communicatie tussen voertuig en laadpaal), ketentest (test van het gehele systeem) en netbeheerderstest (controle of aansluitingen in de laadpaal geschikt is voor de netbeheerder).

Operationeel manager Thijs van Wijk van het testlab hoopt dat ElaadNL met het nieuwe testcentrum uitgroeit tot instituut. “Waar alle elektrische voertuigen en laders naartoe komen om getest te worden voordat ze op de markt komen.”

Het testlab is onderdeel van ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum dat de mogelijkheden voor het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Het is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders van belang om het laden van allerlei soorten elektrische voertuigen te kunnen testen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.