Tram en bus HTM in Den Haag (foto: HTM)

Bonden dreigen met acties bij HTM na vastlopen cao-gesprekken

Beeldbank HTM

Na moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 1.900 werknemers van HTM hebben FNV Stadsvervoer en CNV Vakmensen de directie van de stadsvervoerder een ultimatum met eisen gestuurd. Als het HTM niet vóór het einde van de ochtend op 18 mei reageert, komen er acties, waarschuwen de bonden in een gezamenlijke verklaring.

Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 5 procent, koopkrachtbehoud en een verhoging van de loonschalen met 100 euro bruto per maand. Ze willen verder dat er concreet werk gemaakt wordt van verlagen van de enorme werkdruk.

“De werkgever komt met niks om dit grote probleem op te lossen. Dat is voor de werknemers moeilijk te verteren, vooral als je bedenkt hoe ze tijdens de coronacrisis altijd voor hun werkgever en de reizigers klaar hebben gestaan. We willen concrete toezeggingen van HTM dat de werkdruk nu echt wordt aangepakt”, zegt onderhandelaar Sanne van der Meulen van CNV Vakmensen.

‘Soap’

Bestuurder Eric Vermeulen van FNV Stadsvervoer noemt de afgelopen onderhandelingen, die in november vorig jaar zijn gestart, een soap. “Gemaakte afspraken over koopkrachtbehoud worden door de werkgever achteraf ontkend en ook kwam de werkgever met extra eisen.”

Na een aantal rondes hebben de bonden de gesprekken in december tijdelijk opgeschort. In februari gingen de partijen weer om de tafel, waarna er een eindbod kwam van HTM. De leden van de beide bonden hebben dat bod verworpen. Daarna volgde er vorige maand een hernieuwd bod. Ook dat voorstel is afgewezen door het HTM-personeel. De medewerkers vonden de geboden loonsverhoging niet genoeg.

‘Patstelling’

In een brief aan de HTM-directie spreekt FNV over een “niet te doorbreken patstelling” omdat er “inmiddels sprake is van een onoverbrugbaar verschil” tussen de eisen van de bonden en het bod van HTM. De bond doet niettemin een beroep op de directie om toch voor het ultimatum afloopt in te gaan op de eisen van FNV en CNV. Gebeurt dat niet, dan zien ze zich genoodzaakt om actie te gaan voeren.

De huidige cao liep tot 1 september 2021.

Lees ook

Leden FNV en CNV akkoord met nieuwe cao HTM

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.