Vernieuwde GTW op Leeuwarden (Stefan Verkerk Fotografie en Webdesign 2020)

NS verontschuldigt zich voor problemen met vervangende bussen Meppel – Groningen

Foto: Arriva

NS biedt reizigers excuses aan die de afgelopen weken lang moesten wachten op vervangend busvervoer tussen Meppel en Groningen. ProRail werkt er tussen 7 en 22 mei aan het spoor, waardoor er geen treinen kunnen rijden. “Het vervangende busvervoer blijkt onder de maat”, erkent NS nu. De vervoerder heeft afspraken gemaakt met Arriva, zodat reizigers makkelijker kunnen omreizen via Leeuwarden.

Reizigersvereniging Rover trok een paar dagen geleden al aan de bel na klachten van reizigers. NS liet in een reactie aan OVPro daarop weten de situatie te betreuren, maar dat er onvoldoende bussen beschikbaar waren. Wat later meldde het vervoersbedrijf ook nog dat de gedupeerde reizigers “uiteraard” gecompenseerd zouden worden.

Vandaag komt NS met een persverklaring waarin het bedrijf reizigers excuses aanbiedt voor de overlast. De busmaatschappijen waarmee NS samenwerkt hebben te weinig personeel om voldoende bussen te laten rijden. Vooral tijdens de spits en in de avond kunnen er minder bussen worden ingezet. Soms verscheen een geplande bus zelfs helemaal niet, waardoor reizigers eigen vervoer moesten regelen of hun reis uitstellen. “We beseffen goed dat we een flink beroep doen op het begrip van de reizigers. Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten”, aldus NS.

Afspraken met Arriva

Veel treinreizigers die van of naar Groningen wilden, kozen er de afgelopen periode voor om niet te wachten op een vervangende bus, maar om te reizen via Leeuwarden. In de Friese provinciehoofdstad stapten ze dan over op een Arriva-trein. NS heeft nu afspraken gemaakt met Arriva om daar meer ruimte voor te bieden. Arriva heeft snel- en stoptreinen versterkt, NS de sprinter Leeuwarden-Zwolle en waar mogelijk de intercity. Reizigers die omreizen via Leeuwarden kunnen bij NS compensatie krijgen, evenals reizigers die met de bus of trein meer dan een half uur vertraging opliepen in vergelijking met wat de reisplanner aangeeft.

NS is in gesprek met busbedrijven over aanvullende maatregelen voor toekomstige spoorwerkzaamheden. Voor de huidige werkzaamheden bieden die geen soelaas. Dat betekent dat reizigers tussen Meppel en Groningen nog tot en met 22 mei hinder zullen hebben.

Lees ook

Rover: tekort aan NS-bussen Meppel-Groningen onacceptabel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.